2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Röhögnek a kórházakban és rendelőkben

A világ két évtizede ismeri a nevetés pozitív fiziológiai hatását, vagyis azt a tényt, hogy a vidámság segít a szervezetnek a betegségek leküzdésében.
2008. április 23. szerda 12:30 - Hírextra
Magyarországon közel 12 éve alkalmazzák a stresszoldó nevetésterápiát a gyermekkórházakban - közölte Rékay Ágnes, a gyógyítást elősegítő szolgáltatást végző Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezető igazgatója a nyíregyházi Jósa András Kórházban, ahol átvette az intézmény elismerő oklevelét a kis betegek érdekében kifejtett tevékenységért.
A gyógyító szakemberek ma már nagy jelentőséget tulajdonítanak a bohócdoktorok heti kórházi látogatásainak, hiszen a vidám vizit a beteg gyermekek gyógyulási esélyeit bizonyítottan javítja. A nevetés hatékonyan csökkenti a stresszt, s ezáltal olyan élettani folyamatokat indít el a szervezetben, amelyek elősegítik a különböző betegségek legyőzését - vallják az orvosok.
Pikó Károly, a nyíregyházi Jósa András Kórház orvos főigazgatója szerint a bohócdoktorok műsora - minden héten hétfőn zenélnek, énekelnek, zsonglőrködnek, bűvészkednek és báboznak a gyógyintézet gyermekosztályán - hozzájárul a szorongás oldásához, továbbá a kis betegek, valamint az orvosok és ápolók közötti együttműködés javításához, s mindez lerövidíti a gyógyulás folyamatát.
A világ első kórházi "bohócterápiás részlegét" 1986-ban New Yorkban hozta létre Michael Christensen amerikai bohóc, amikor beteg testvérét látogatta meg egy gyógyintézetben. Azóta Európa legtöbb országában alkalmazzák a gyógyító nevettetést, s Magyarországon a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt 1996-ban alakította meg az osztrák Rote Nasen Clowndoctors Szervezet.
Az alapítvány 22 bohócdoktora - akik speciálisan képzett művészek, s rendszeresen továbbképző tanfolyamokon is részt vesznek - jelenleg 9 kórházban látogatja a beteg gyermekeket. A szerveződés célja, hogy valamennyi kórházra kiterjessze tevékenységét a jövőben, s minden gyógyintézeti ápolásra szoruló gyermeknek elérhetővé váljon a nevetésterápia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását