2024. május 5. - Györgyi

Német László lett a befutó

Német Lászlót, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárát XVI. Benedek pápa a szerbiai Nagybecskereki Egyházmegye püspökévé nevezte ki - tájékoztatta az MTI-t szerdán a magyarországi Apostoli Nunciatúra. A kinevezés miatt a közeljövőben új tit
2008. április 23. szerda 14:27 - Hírextra
A nunciatúra közleménye szerint Német László 1956. szeptember 7-én született a vajdasági Hódságon (Odzaci), a volt Jugoszlávia területén. Szabadkán érettségizett, majd 1977-ben belépett az Isteni Ige Társaságába (Societas Verbi Divini), azaz a verbita missziós szerzetesrendbe.
Mint írták, az újonnan kinevezett püspök Lengyelországban végezte szerzetesi, filozófiai és teológiai tanulmányait. Szerzetesi örökfogadalmat 1982. szeptember 8-án tett, pappá 1983-ban szentelték. Két évig a mai Horvátországban dolgozott, majd elöljárói további tanulmányok céljából Rómába küldték (1985-1987).
Közlésük szerint Német László 1987-től 1990-ig katolikus egyetemi lelkész volt a Fülöp-szigeteken, majd a római Gergely Egyetemen dogmatikából doktorált 1994-ben. Tíz évig az osztrák rendtartományban tevékenykedett, tanított az ottani és a lengyelországi verbita, illetve a zágrábi jezsuita főiskolán, Budapesten pedig két ízben volt vendégelőadó a Sapientia Főiskolán.
Német László 2000-től a Szentszék nemzetközi szervezetek mellett működő bécsi állandó képviseletén teljesített szolgálatot, majd 2004 tavaszán települt át Magyarországra, mivel a verbita rend általános rendfőnöke 2004 februárjában kinevezte magyarországi tartományfőnöknek. Ezt a megbízatást 2007. május 1-jéig látta el, az MKPK ezután 2006. július 15-én választotta titkárává és a testület szóvivőjévé - áll a közleményben.
Szerdahelyi Csongor elmondta, hogy a szerbiai Nagybecskerek (mai nevén Zrenjanin) az 1920-as trianoni békeszerződés aláírása után lett egyházmegyei székhely, miután kiszakadt a korábbi Csanádi Egyházmegyéből. Utóbbi Magyarországon maradt része a Szeged-Csanádi Egyházmegye nevet, romániai része pedig a Temesvári Egyházmegye nevet vette fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását