2024. április 29. - Péter

A lakosság felének van pártszimpátiája

Az elmúlt hónapokban a biztos szavazó pártválasztók aránya a lakosság egyharmadára csökkent, de már pártszimpátiával is csak minden második választópolgár rendelkezik - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet felméréséből, amelyet szerdán juttattak el
2008. április 23. szerda 14:52 - Hírextra
Az 1.000 fős, április 4-8. között végzett reprezentatív kutatás eredménye szerint a Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében áprilisban 33 százalék volt, míg márciusban 37 százalék, februárban pedig 39 százalék. Az MSZP tábora a teljes lakosság körében ebben a hónapban 12 százalék volt, egy hónappal korábban 13 százalék, februárban pedig 15 százalék - olvasható a közleményben.
A pártválasztók körében a Fidesz 42 százalékponttal, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 45 százalékponttal vezet az MSZP előtt. A biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága jelenleg 67 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 22 százalék.
Áprilisban a szocialista párt szavazói körében nőtt az elkötelezettség, hiszen MSZP tábora többségében biztos szavazónak tekinthető - tették hozzá.
Mint közvélemény-kutatók írták, a kormányválság az SZDSZ szavazótáborát érintette leginkább, a párt támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében mindössze 1 százalék, a pártválasztók esetében 3 százalék. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 3 százalék, a pártválasztók körében 5 százalék. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 1 százalékos, az MDF 4 százalékos táborral rendelkezik felmérésük szerint.
Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 55 százaléka venne részt biztosan, márciusban 57 százalék, februárban 54 százalék volt ez az arány.
Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95 százalékos megbízhatósággal nem több, mint 3,1 százalék.
A Századvég-Forsense szintén szerdán hozta nyilvánosságra saját kutatását. Eszerint ha most vasárnap rendeznének választásokat, akkor az ő felmérésük szerint a megkérdezettek 61 százaléka járulna biztosan az urnákhoz.
Mint írták, jelenleg a megkérdezettek 32 százaléka szavazna a Fideszre, és mindössze 10 százalék választaná az MSZP-t, a teljes felnőtt lakosságot tekintve jelenleg mind az MDF, mind az SZDSZ támogatottsága 2 százalékos.
A Századvég-Forsense felmérése szerint jelenleg a teljes válaszadói kör 38 százaléka biztos pártválasztó. A biztos szavazó pártválasztók 69 százaléka voksolna a Fideszre, ha most vasárnap választásokat rendeznének és 19 százalék az MSZP-re. Felmérésük szerint a két kisebb parlamenti párt alulról közelíti a parlamenti küszöböt, az MDF éppen hogy elérné azt 5 százalékkal, az SZDSZ némileg elmarad attól a mért 4 százalékkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását