2024. május 13. - Szervác, Imola

Válságban a sakk, de Polgár kivétel

Anatolij Karpov szerint válságban van a jelen sakksportja. A volt világbajnok úgy véli, a férfi játékosok jobbak, a nők között Polgár Juditot nevezte kivételnek. A volt Szovjetunió emblematikus játékosa a kubai bírálta a sakk-világbajnokságok rendszerét,
2008. április 21. hétfő 15:55 - Hírextra

A volt Szovjetunió emblematikus játékosa a kubai fővárosban nyilatkozott így a Juventud Rebelde című lapnak, bírálva a sakk-világbajnokságok rendszerét, s elmarasztalva a jelen versenyzőit, akik "nem érnek el olyan eredményeket, amilyeneket elvárunk, vagy legalább is amilyeneket én szeretnék" - mondta.

Karpov úgy ítéli meg, hogy a sportág elveszítette népszerűségét, aminek jelét egyebek között abban látja, hogy alig írnak róla a sajtóban, s egyre kevesebbszer látható televíziós műsorokban. Szerinte jelentős különbség van a női és férfi sakkozók között.

"Egyenlő felekről akkor beszélhetnénk, ha a nők ugyanolyan gyorsan játszanának, mint a férfiak. A sakk erőteljes összpontosítást igényel, s a férfiak kitartó képessége is nagyobb" - jelentette ki. Ezzel együtt Karpov is elismeri, hogy "akad néhány női sakkozó, aki kiválóan játszik", s ritka kivételként említi Polgár Juditot.

Az orosz nagymester véleményt formált a számítógépek alkalmazásáról is, pozitívnak mondva, hogy általuk az információkhoz való hozzájutás meggyorsul, ám ugyanakkor a játékosok "egyre kevesebbet töltenek a sakktáblánál, elvesztik gondolkodási képességüket és egyre inkább mindent kezdenek mechanikusan csinálni". Szerinte a komputerek túlzott igénybevételével nem kívánt fejlődési irányba mehet el a sakkozás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását