2024. április 25. - Márk

Napirend előtt

Többek közt a pályakezdő pedagógusok béremeléséről, az MDF adóprogramjáról, valamint Sopron műemléki belvárosának rehabilitációjáról beszéltek a képviselők hétfőn napirend előtt a parlamentben.
2008. április 21. hétfő 15:10 - Hírextra

Tatai-Tóth András (MSZP) arról szólt, hogy jó pedagógusok nélkül nincs jó iskola. Kiemelte: az Új Tudás Program alapján a kezdő pedagógusok bérét hozzáigazítanák a diplomás átlagkeresethez.
A régebben dolgozó pedagógusok bérét a programban szereplő javaslat szerint kipótolnák ugyanerre a szintre, így egyetlen régebben dolgozó pedagógus sem keresne kevesebbet, mint pályakezdő kollégája. Ezt a megoldást azonban nem támogatja a pedagógus társadalom egy része - tette hozzá Tatai-Tóth András.

Hiller István oktatási miniszter válaszában hangsúlyozta: az Új Tudás Program a magyar közoktatás és közművelődés átfogó, korszerűsítő programja. A program célja az is, hogy a legjobb képességű egyetemi hallgatók menjenek a pedagógus pályára.

Dávid Ibolya (MDF) szerint külföldön is értetlenül állnak a Magyarországon kialakult belpolitikai helyzet előtt. Szólt a múlt hét csütörtöki ötpárti megbeszélésről, melyen az MDF adóprogramjáról tárgyaltak a parlamenti pártok képviselői.

Mint kiemelte, egyetértés volt az öt parlamenti párt között abban, hogy a következő hónapoknak, éveknek az adócsökkentésről kell szólnia. Hozzátette: nem szabad tovább várni az adórendszer átalakításával.

Itt, az Országgyűlésben folytassuk, amit az ötpárti tárgyalásokon elkezdtünk - kérte az MDF elnöke.
A pénzügyminiszter reagálásában súlyos tévedésnek nevezte, hogy ha valaki azt gondolja, egy adócsökkentéssel, egy adórendszerbeli átalakítással minden gondra egy csapásra orvoslást lehet találni. Veres János szerint egyoldalú volt az MDF elnökének felszólalása, mert Dávid Ibolya azt nem mondta el, hogyan lehetne megteremteni az adócsökkentés feltételeit. Hozzátette: fel kellene tárni azt is, hol van még a kiadásokban csökkentési lehetőség.

Firtl Mátyás (KDNP) arról beszélt, hogy Sopron műemléki belvárosának rehabilitációjára a kért 900 millió forint helyett csupán 600 millió forintot szavazott meg a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács.

Miért bünteti a kormány Sopront? - tette fel a kérdést az ellenzéki képviselő.
Bajnai Gordon önkormányzati miniszter közölte: Sopront nem bünteti senki, hiszen a belváros rehabilitációjának megvalósulása érdekében 600 millió forint támogatásra terjesztette elő a várost a regionális tanács.

Kóka János, az SZDSZ elnöke azt mondta, pártja viszonya nem lesz, nem lehet ellenséges a szocialistákkal.

A liberális frakcióvezető felszólalásában emellett főleg a közteherviselés átalakításáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy csökkenteni kell a munka nagy adóterhelését. Mint mondta, Magyarországon az adórendszer akadályozza a legjobban a tőke és a munkaerő beáramlását.

Kóka János szerint Finnország vagy Írország példáját kellene követni, és valamilyen mértékben csökkenteni az állami kiadásokat és az adókat. Az SZDSZ vezetője felszólalását azzal zárta, hogy adóügyben pártja kész az ötpárti együttműködésre és a konszenzusra.

A fideszes Font Sándor azokat az intézkedéseket sorolta fel, amelyek szerinte a gazdákat sújtják. Ezek között említette az élelmiszerbiztonsági szervezet "szétverését", a kormány több, madárinfluenzával kapcsolatos "törvényellenes" rendelkezését, vagy a földalapú támogatások csökkentését. Font Sándor szóvá tette, hogy egy újabb rendelkezés értelmében építési engedélyt kell beszerezni olyan fóliasátrak létesítéséhez, melyeket hat hónapnál hosszabb ideig állítanának fel. A képviselő úgy vélte, egy ilyen eljárás 150-200 ezer forintjába kerül a gazdálkodóknak.

Válaszában Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta: a kormány egy 1998 óta létező szabályozást akart egyszerűsíteni. Ez a kisebb fóliasátrak esetében nem okoz gondot, és a nagyobbaknál sem többletköltséget - tette hozzá.

A miniszter leszögezte: a kabinet nem akar többletterhet róni a gazdálkodókra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását