2024. április 28. - Valéria

III. Gesztus Fesztivál

Kiállítások, filmvetítés, koncertek, installációk, táncelőadás és performansz is helyet kap a SÍNvak vagy? címet viselő III. Gesztus Fesztiválon; a SÍN Kulturális Központ kedden kezdődő rendezvényére öt napon át várják a közönséget.
2008. április 19. szombat 10:24 - Hírextra
Mivel a Föld Napján nyílik a fesztivál, a kortárs művészetek mellett, illetve velük egybeforrva jelenik meg az a környezettudatos gondolkodás, amely mellett a SÍN már az elmúlt nyáron letette voksát - mutatott rá Szentesi Adrienn, az intézmény sajtóreferense.

Mint írta, ehhez kapcsolódik a Hints társulat projektje, a Válts nézőpontot! című kiállítás, amelyen egy imamalom látható. Az imamalom nyolc hengerén "nyolc nemes igazságot" lehet "aktiválni", azaz megpörgetni. A hengerek fából készülnek, kivéve az utolsót, ami hulladékból, szemétből. A Hints Freeshop címmel workshopot is tart, amelyen mindenki számára elérhetővé teszik a környezetben gyűlő anyagok újrahasznosítását.

A fesztivál keretében láthatja a SÍN Kulturális Központban a közönség Ilauszky Tamás Vetített kövek - Árnyékszobrok című installációját is. Az alkotó művében körberajzolja a kövek árnyékait a falon, el-el mozdítva a fényforrást, így egy érdekes sorminta jön létre, - a művész szerint - olyasmi attitűddel mint Duchamp: Lépcsőn lemenő aktján.

Brankovic könyvtára címmel szerdán táncelőadást tekinthet meg a közönség Milorad Pavic Kazár szótár című regénye nyomán, a darab szereplői Lipka Péter, Kopeczny Kata és Sebestyén Tímea. Este az Atom zenekar koncertjét hallhatják az érdeklődők.

Jössz te még a mi utcánkba! címmel csütörtökön a Puskin utca című irodalmi folyóirat felolvasóestjét tartják, majd Nagy Csilla: NOS? /Sitting on the fence és Pataky Klári: Ahol az álmokat foglyul ejtették című táncjátékát tekinthetik meg a látogatók.

Veronika és Johanna - A hús és modernkori szenttörténetek címmel Németh Hajnal Auróra és Czapáry Veronika installációja és performansza látható pénteken. Ezen a napon tartják a Co.ffein Projects Képtelen című darabjának munkabemutatóját is: a Schnetz Johanna és Dobi András előadásában látható mű különböző tárgyak, valamint a fénnyel és árnyékkal való játék segítségével mutatja be a vízió és a valóság közötti határvonalat. Az estét a Jazzszerű zenekar koncertje zárja.

Juhász Kata: Egy nő… című munkabemutatóját láthatják az érdeklődők szombaton, Sebestyén Tímea és Juhász Kata előadásában. A bélaműhely és az akusztoelektrik szintén szombaton mutatja be "szibériai kőtransz" című hangjátékát. A 750 kilós, öt kőtömbből álló pentaton hangolású hangszerszobrot, amelyen a kollektíva játszik, Pentakornis (Ötszarvú) címmel Kotormán Norbert szobrász készítette szibériai márványból 1999-ben.

A fesztivál minden napján kortárs táncfilmeket láthat a közönség, illetve válogatást a Budapest Short Film Fesztivál elmúlt éveinek legjobb alkotásaiból.

Produkciós házként is bemutatkozik a SÍN ezen a fesztiválon: a meghívott vendégfellépők kivételével a fesztiválon bemutatásra kerülő valamennyi alkotás a SÍNben készült, illetve az itt dolgozó művészek, zenészek, képzőművészek, táncosok produkciója, nagy részük munkabemutató - fűzte hozzá a sajtóreferens.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását