2023. június 6. - Norbert, Cintia

Tisztító cukoroldat

A belélegzett mannit tisztítja a cisztás fibrózisban szenvedők tüdejét - állítják ausztrál kutatók kis létszámú mintán végzett vizsgálatuk alapján.
2008. július 23. szerda 11:03 - Hírextra
A cisztás fibrózissal élő embereknél egy rendellenes gén működése miatt sűrű és tapadós lesz a tüdőben elválasztott nyálka, amely felhalmozódik és elzárja a légutakat.

Anna Jaques vezetésével ausztrál kutatók egy cukoralkohol, a mannit oldatát alkalmazták a betegek tüneteinek enyhítésére. 39 páciens két héten át naponta kétszer inhalált mannitoldatot vagy placebót. Két hét szünet után a kezelést megismételték: a mannitos csoport placebót kapott, és fordítva.

A mannittal kezelt emberek légzése jelentősen javult a kontrollcsoporthoz képest. A mannit felhígítja a sűrű nyálkát, ezáltal könnyebben felköhögi a légutakból a páciens. Alkalmazásának komolyabb mellékhatását nem találták a szakemberek, akiknek a tanulmánya a Chest című orvosi folyóiratban jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását