2024. május 2. - Zsigmond

Megemlékeztek a szobrászról

Emlékkonferenciával és a még fellelhető alkotásaiból nyílt kiállítással emlékeztek meg pénteken a szlovéniai Lendván a város szülöttéről, Zala György szobrászművészről.
2008. április 18. péntek 14:56 - Hírextra

Az egykori Alsólendván, a hegy oldalában álló várban ma is van emlékszobája a millenniumi emlékmű és az aradi szabadságszobor 150 éve született alkotójának, és szeretnék bővíteni a kiállítást. A tervek szerint egykori szülőházánál emléktáblát helyeznek el és ősszel mellszobrot is avatnak a városban a róla elnevezett téren - mondta a konferencián Horváth Ferenc, a lendvai Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség elnöke.

Anton Balazek, a város polgármestere arról beszélt: Zala György szellemiségének köszönhető, hogy a Muravidéken ma is sok alkotóművész él. Kocon József, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke pedig úgy fogalmazott, hogy a 150 éve született művész - Bencze Lajos költő versét idézve - most visszatért szülőföldjére.

A lendvai konferencián részt vett a szlovén Nemzetiségi Hivatal vezetője, aki kifejtette, hogy a nemzetiségek hídszerepet töltenek be az államok és régiók között. Szlovénia fennállása óta kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a kisebbségek még az európai szintűnél is jobb feltételeket biztosítanak minden területen - hangoztatta Stane Balog.

Pozsonec Mária, a muravidéki magyarság ljubljanai parlamenti képviselője felidézte, hogy a konferencia színhelyétől, a Városházától alig kétszáz méterre állt Zala György szülőháza. Hozzátette, hogy mindig lendvainak tartották a művészt, bár munkássága mindannyiunké, hiszen a Kárpát-medence számos tájára eljutottak alkotásai.

A szakmai méltatások sorában elsőként Szatmári Gizella, a Magyar Nemzeti Galéria főmúzeológusa idézte fel Zala György életét és pályáját. Beszélt arról, hogy Bécsben és Münchenben folytatott tanulmányai és első alkotásai elkészítése után vette fel ma is ismert nevét, hiszen Mayerként anyakönyvezték a Muravidéken.

Borbás György, az alkotó monográfusa, Zalának a magyar szobrászatban betöltött szerepével kapcsolatban úgy fogalmazott: az egyik legkiválóbb alkotója volt a magyar képzőművészetnek. Göncz László, a lendvai Magyar Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója felidézte a millenniumi emlékmű alkotójával kapcsolatban gyűjtött, modelljei által elmesélt személyes élményeket.

Zala György monumentális műveinek kevés számú megmaradt mintáit valamint kisplasztikáit a nemzeti galérián kívül a Budapesti Történeti Múzeumban őrzik, ezekből rendeztek kiállítást a lendvai Színház- és Hangversenyteremben. A Muravidéken május végéig látható tárlatot később Zalaegerszegen, Gödöllőn, Keszthelyen és Pécsett tekinthetik meg az érdeklődők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását