2024. május 3. - Tímea, Irma

Bach ismeretlen művét fedezték fel

Johann Sebastian Bach eleddig ismeretlen művét fedezték fel német zenekutatók.
2008. április 18. péntek 11:12 - Hírextra

A Wo Gott der Herr nicht bei uns hält című orgonadarab a zeneszerző korai művei egyike. A kompozíciót a hallei Martin-Luther Egyetem professzorai fedezték fel egy árverésen.

Stephan Blaut professzor szerint a partitúra egy XIX. századi lipcsei zenész, bizonyos Wilhelm Rust tulajdonát képezte, akinek kottagyűjteményét árverésre készítették fel.

"Amikor megvizsgáltuk az aukcióra szánt kottákat, egy olyan Bach-darabra figyeltem fel, amelyet nem ismertem. Így kezdődött a kutatás" - mondta Stephan Blaut.

Ismertetése szerint a kompozíciót megvizsgálták a lipcsei Bach Archívum szakértői, akik alátámasztották, hogy a darabot valóban Johann Sebastian Bach írta. Feltételezéseik szerint a mű valamikor 1705 és 1710 között születhetett.

"Meggyőződésük szerint a mű teljes változata annak az azonos nevű zenetöredéknek, amelyet ugyan Bachnak tulajdonítottak, ám soha nem sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítani az eredetét" - emelte ki Blaut professzor.

Ily módon a darab szerepelt a legendás XVIII. századi zeneszerző műveinek jegyzékében, ám azzal a megjegyzéssel, hogy eredete nem bizonyított.

"A felfedezés jelentősen bővíti Johann Sebastian Bach korai alkotói korszakával kapcsolatos ismereteinket" - vélekedett Wolfgang Hirschmann, a Martin-Luther Egyetem Zeneművészeti Intézetének professzora.

Johann Sebastian Bach 1685-ben született Eisenachban, s 1750-ben hunyt el. Az utóbbi néhány évben a német zeneszerző egy sor korábban ismeretlen művét fedezték fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását