2024. április 16. - Csongor

Szülinapozik a meleg rendező

Az önmagát "a világ legtermékenyebb és legrégebben szolgáló melegfilmeseként" definiáló Rosa von Praunheimről nyílt kiállítás a berlini Melegmúzeumban a rendező 65. - vasárnapi - születésnapja alkalmából.
2007. november 25. vasárnap 17:57 - Hírextra
Negyven év alatt mintegy hetven filmet forgatott a német filmvilág és a meleg szubkultúra fenegyereke és botrányhőse, aki az 1971-es berlini filmfesztiválon kavarta fel először a kedélyeket "Nem a homoszexuális perverz, hanem a helyzet, amelyben él" című filmjével, amelynek bemutatása után félszáz melegszervezet alakult szerte Németországban.

A múzeum közleménye szerint filmjeiben Praunheim főleg az AIDS-válságot, a melegmozgalom vélt elnyárspolgárosodását, a homoszexuális kisebbségben is meglévő jobboldali radikalizmust, az öregedéstől való félelmet, a "hajtűdobálás kimeríthetetlen témáját" és az idősebb nőkhöz való viszonyt tárgyalja.

Rosa von Praunheim 1991-ben azzal okozott botrányt, hogy hírességek titkolt másságáról rántotta le a leplet.

André Schmitz berlini kulturális államtitkár (miniszter) szerint Praunheim alkotásaival hozzájárult a német társadalom megváltozásához, "toleránsabbá, sokszínűbbé, vidámabbá válásához". Egy retrospektívvel, egy nagyszabású ünnepséggel és egy 20 filmet tartalmazó DVD-album kiadásával is megemlékeznek Berlinben a születésnapról.

Legújabb filmjében lettországi gyökereit kutatja a filmes, aki Frankfurt egyik "csúnya" kerületéről nevezte el magát. A rendező csak néhány éve tudta meg agg anyjától, hogy a rigai központi börtönben született és nevelőszülei a német megszállás idején fogadták örökbe egy ottani árvaházból. Következő filmjét "a pokolról" szándékozik forgatni a katolikus rendező.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását