2024. április 27. - Zita

Rózsa Péter Déri János-díjas

Rózsa Péter televíziós szerkesztő, műsorvezető kapta a 2008-as Déri János-díjat. Rózsa Péternek a Kultúrház című műsor felvétele közben Fodor János és Farkasházy Tivadar adta át a díjat szerdán Déri János leányai társaságában.
2008. április 17. csütörtök 07:38 - Hírextra

A díjat ugyan hagyományosan Déri születésnapjához közeli időpontban szokták átadni, de az elismerés így is meglepetésszerű volt: Fodor János azzal nyújtotta át az érmet, hogy Déri János bizonyosan elégedett, ha egy felhőről lepillant.

Rózsa Pétert valóban váratlanul érte a díj. Mint kiemelte: fájlalja azt, hogy a díjat annyi jeles személyiség mellett Antal Imre sem kapta meg. Arra kérte a jelenlévőket, fogjanak össze annak érdekében, hogy a Magyar Televízió új székházába feltétlenül átkerüljön az a fotóposzter, amely Déri Jánost oly hitelesen ábrázolja.

Rózsa Péter hosszú ideje elsősorban kulturális műsorokat készít a közszolgálati televíziónak. Emellett a magyar televíziózás egyik legnagyobb alakjáról, és egyben egykori kollégájáról, Déri Jánosról készült könyv is a nevéhez fűződik.

Déri János 1951. április 14-én született Budapesten. 1975-ben jelentkezett a Riporter kerestetik című tehetségkutató műsorba, ahol harmadik helyezést ért el. Első bejelentkezésekor olyan volt, mint később bármikor: laza, szellemes, felkészült, hiteles.

1977-83-ig a Magyar Rádió ifjúsági osztályán dolgozott, 1983-tól a társadalom-politikai szerkesztőség munkatársa, valamint az Ablak állandó műsorvezető-riportere lett. Állandó résztvevője volt a Rádiókabarénak, írásműveit rendszeresen publikálta a Farkasházy Tivadar nevével fémjelzett Hócipőben. Egészsége romlását, a testét felőrlő, szörnyű betegségét, aggódók milliói kísérték figyelemmel, országos szolidaritási mozgalom indult megmentésére. 1992-ben utoljára jelentkezett nyilvánosan, Mexikóból. Déri János 41 évesen halt meg rákban.

Emlékét ma is őrzi az Április 14. Alapítvány és a Déri János-díj, amelyet minden évben olyan sokoldalú, kimagasló közéleti szereplőknek adományoznak, akik marandót alkottak pályájuk során.

A Déri János-díjat az 1992-ben, 41 évesen elhunyt Déri János szerkesztő-riporter, humorista, televíziós és rádiós kollégái alapították. A róla elnevezett elismerést minden évben olyan művésznek ítélik oda, akiknek több műfajban sikerült maradandót alkotni, csakúgy, mint a díj névadójának.

Az eddigi díjazottak: 1993: Bereményi Géza, 1994: Földes László (Hobo), 1995: Márta István, 1996: Sebestyén Márta, 1997: Geszti Péter, 1998: Fábry Sándor, 1999: Koltai Róbert, 2000: Verebes István, 2001: Hernádi Judit, 2002: Alföldi Róbert, 2003: Gálvölgyi János, 2004: Kern András, 2005: Kepes András, 2006: Juszt László és 2007: Friderikusz Sándor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását