2024. április 18. - Andrea, Ilma

A szekták sok főfájást okoznak az egyháznak

A mormon egyház több mint száz éve elutasítja a poligámiát, szakadár, fundamentalista mormon szekták azonban ragaszkodnak hozzá, sok főfájást okozva a hivatalos egyháznak.
2008. április 17. csütörtök 11:21 - Hírextra

E hónapban ismét ezekre a szakadár szektákra irányult a közfigyelem az Egyesült Államokban; rendőrök rajtaütöttek az egyik ilyen szekta texasi telepén, miután bejelentések érkeztek a gyermekvédelmi hatóságokhoz, hogy több száz kiskorú lányt kényszerítettek szexuális kapcsolatra ebben a közösségben. (A fundamentalista mormon szekták zárt telepeken élnek, főleg Arizona, Utah és Texas államok eldugott részein.)

Quentin Cook, a mormon egyház egyik vallási vezetője szerint 13 millió hívőt számláló egyháza folytonos vitában áll a köztudatban élő téves elképzelésekkel, amelyek a poligámiát továbbra is hirdető szekták néhány ezer tagjának tettei alapján alakultak ki.

A mormon egyház 1890-ig elnézte a többnejűséget, akkor azonban hatósági feloszlatásának veszélye miatt elvetette ezt a gyakorlatot. Azóta rossz néven veszi, ha egy kalap alá veszik a poligámiát még mindig valló és gyakorló fundamentalista szektákkal.

A törvények tiltják a poligámiát az Egyesült Államok egész területén. A szekták tagjai általában úgy játsszák ki a törvényt, hogy a férfiak csak egy nőt vesznek feleségül hivatalosan, a többivel hivatalos kötelék nélkül élnek együtt, "lelki feleségként" emlegetve "számon felüli" hitveseiket.

Az amerikai Joseph Smith alapította a mormon vallást 1830-ban. Követői prófétaként tisztelik, hitük szerint Isten kente fel prófétájukat arra, hogy "térítse vissza a kereszténységet a helyes útra".

A mormonoké a világ egyik leggazdagabb és második leggyorsabban növekvő egyháza. 1987 óta megduplázta híveinek számát, amit erőteljes térítő tevékenységének köszönhet. 53 ezer misszionáriusa tevékenykedik a világban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását