2024. május 6. - Ivett, Frida

Harcra fel szakácsaink

Neves andalúziai mesterszakács tartott egynapos kurzust magyar szakácsoknak Budapesten, akik a gyakorlatban is elsajátíthatták a spanyol és ezen belül is az andalúz konyha fortélyait.
2008. április 15. kedd 16:00 - Hírextra

Ibér sonkás, kaviáros hideg előétel; kagylótorta, kandírozott naranccsal és mazamorrával (levesféle); friss kagyló tökkrémmel, articsóka olívaolajban, fehér garnélarákkal és borjú szűzérme zöldséges kuszkusszal - többek között ilyen menük szerepeltek a "tananyagban", vagyis ezeket az ételeket készítették el a magyar szakácsok a keddi mesterkurzuson Kisko García, a cordobai El Choco étterem számos kitüntetéssel büszkélkedő andalúz mesterszakács útmutatása alapján.

A programot az Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda (Extenda) és a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület szervezte azzal a céllal, hogy a Magyarországon még kevéssé ismert spanyol konyhát népszerűsítsék.

Naszály Éva, az Extenda igazgatója a tanfolyam előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: számos olyan alapanyag kapható már a magyarországi boltokban, amelyek felhasználásával kitűnő spanyol ételek készíthetők. A séfek a számukra ingyenes mesterkurzuson megismerhetik ezeket az ételeket és megtanulhatják elkészítési módjukat.

A program helyszínét a VII. kerületi VIK Vendéglátóipai Iskola tankonyhája biztosította. Az eseményen 27 magyar szakács vett részt, kisebb és nagyobb éttermek séfjei. A kíváncsiság miatt jelentkezett a képzésre Kovács László, a tarcali Andrássy Kúria séfje. A távirati irodának elmondta: ebben a szakmában mindig lehet újat tanulni. Most például új főzéstechnikát, anyaghasználatot, amit később beépíthet éttermi kínálatukba. Amúgy véleménye szerint a magyarok szeretik a hagyományos ízeket, de szívesen kóstolnak újdonságokat is.

Kisko García olyan menüt állított össze a kurzusra, amelyhez az andalúziai konyha legalapvetőbb hozzávalói szükségesek, mint az ibér sonka, az olajbogyó, az olívaolaj, vagy a borecet. Kitért még a sonkaszeletelés művészetére, Andalúziában ugyanis valódi szertartásnak tekinthető a "corte de jamón", vagyis a sonkaszeletelés mestersége. A folyamatot sosem géppel, hanem kézzel végzik. Ebben nyújt segítséget egy sonkatartó eszköz, amelybe ferdén helyezik be a húst, hogy kényelmesebben lehessen egy éles késsel hajszálvékony, ugyanakkor szabályos szeleteket vágni. A művelethez nagy türelemre és ügyességre van szükség.

Kisko García a szakácsmesterséget szüleitől leste el, akik 32 esztendeje indították útjára az El Choco nevű éttermet Cordobában. Ismereteit Spanyolország legjobb éttermeiben mélyítette, szakmai útjai során megfordult például Kínában, az Egyesült Államokban, Brüsszelben, Rómában, Hollandiában és Lyonban is. A jelenleg harmincas éveiben járó főszakács azt vallja: a két legfőbb alapanyag a konyhájában a szerelem és a szenvedély. Nehéz lenne szerinte definiálni azt az irányzatot, amelyet ő képvisel, ezt csak úgy lehet látni, ha egyszerűen "belenézünk a szemébe".
A mesterkurzust a héten ínyencvacsorák és csokoládékóstoló kíséri, illetve egy Budapesten nyíló spanyol étterem, az Artesano megnyitása, ahol a spanyol régiók jellegzetes ízeit kínálják a vendégeknek.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását