2024. április 28. - Valéria

Országgyűlés: Kérdések

A fideszes Balla György szerint az MSZP-SZDSZ kormány kezdete óta folyamatosan nő az álláskeresők száma, Simon Gábor munkaügyi államtitkár ugyanakkor azt mondta, az elmúlt hónapokhoz képest 14 ezerrel csökkent az álláskeresők száma Magyarországon. Hétfőn
2008. április 14. hétfő 21:07 - Hírextra
Az ellenzéki képviselő kiemelte: a KSH adatai szerint az álláskeresők száma folyamatosan nő, 2002-höz képest több mint százezerrel többen keresnek állást, mint korábban, a pályakezdők esetében pedig a 46 százalékot éri el a növekedés.

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára válaszában kiemelte: az előző hónapokhoz képest 14 ezerrel csökkent az álláskeresők száma, a fiatalok foglalkoztatási rátája pedig 1998 óta csökken.

A foglalkoztatásban olyan programokat kell indítani, amely egy-egy csoport lehetőségeinek a javítását szolgálja - mondta az államtitkár.

Babák Mihály (Fidesz) felszólalásában kiemelte: a magyar gazdaságban egyre több válságjelenség mutatkozik. Mint mondta, az ÁSZ jelentése szerint a kormány meggondolatlanul osztotta szét a mintegy 1500 milliárdos fejlesztési keretet. Szerinte a kormányban nincs meg a szándék, az akarat, a képesség a kormányzáshoz.

Keller László pénzügyi államtitkár reagálásában azt mondta, a gazdaság fokozatos javulást mutat: az ipari termelés 13,2 százalékkal növekedett februárban az előző év azonos időszakához képest, az export 19 százalékkal növekedett.

Ékes Ilona (Fidesz) felszólalásában kiemelte: a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tavaly október végén bejelentette, hogy 38 vasútvonalon nem tartja indokoltnak a személyszállítást, ezt megelőzően pedig 14 szárnyvonalon rendelte el a forgalom felfüggesztését. Az eltelt tizenkét hónapban ezeken a helyeken lepusztult a vasúti infrastruktúra, a vonatpótló buszok nem jelentettek valódi alternatívát - tette hozzá. Arra is kitért, hogy az ombudsman jelentése is visszásságokra mutatott rá a vasúti szárnyvonalak megszüntetésével.

Dióssy Gábor, a GKM államtitkár válaszában kiemelte: Magyarország a legsűrűbb vasúthálózattal ellátott országok közé tartozik az EU-ban, a vasút kihasználtsága azonban jelentősen elmarad az unió élvonalától. Úgy vélte, hosszabb távon térségi vasúti társaságok üzemeltethetik majd a mellékvonalakat.

Tatai-Tóth András szocialista képviselő arra a kérdésre kereste a választ, milyen segítséget ad a családoknak az óvodáskor előtti időszakban a kormány Új tudás, új műveltség mindenkinek programja. Megjegyezte: ha a gyerekek az első éveikben nem kapják meg a szükséges törődést és nevelést, akkor a lemaradást később sem tudják majd behozni.

Arató Gergely. az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára válaszában kiemelte: arra kell megoldást találni, hogyan lehet segítséget nyújtani a családoknak az iskolás kor előtt. Mint elhangzott, a kormány szeretné, hogy fejlődjön a kisgyermekeket elérő intézményi hálózat, és nőjön az óvodák száma. Az államtitkár kitért arra, hogy a kormány minden gyermek számára rugalmas ellátást szeretne garantálni. Fontosnak nevezte azt is, hogy ösztönözzék a családokat arra, minél előbb óvodába írassák a gyermeküket.

Pettkó András (MDF) szerint megérett az átgondolásra az üres adathordozókra kirótt szerzői jogdíj mértéke. Az MDF elengedhetetlennek tartja, hogy az üres CD-kre és DVD-kre kivetett új díjak megállapításába vonják be az érintetteket is.

Arató Gergely válaszában kiemelte: a szerzői jogdíjakról a szerzői jogi törvény rendelkezik, a díjak meghatározása nem a kormány, hanem az Artisjus hatásköre. A kérdéssel kapcsolatos adatokat a egyesület évkönyve tartalmazza.

Erdős Norbert (Fidesz) felszólalásában elmondta: a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) jelenleg nem szolgál más célt, mint az örökségvédelemre szánt összegek kormánykörökben tartását.

Csúfos szakmai kudarcokról és gyanús pénzügyi zsonglőrködésről szól a KÖSZ eddigi tevékenysége. Nem egy esetben fordult elő, hogy a megyei múzeumoknak leletmentést kellett végezni azokon a helyeken, ahonnan a szakszolgálat már levonult - jelentette ki Erdős Norbert.
Az OKM államtitkára válaszában elmondta: azért volt szükség a KÖSZ létrehozására, hogy a nagyberuházások esetében egy kézbe kerüljön a leletmentés, így egy elfogadható, átlátható rendszer jött létre, ami - tette hozzá - nyilván érdekeket sért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását