2024. április 24. - György

Környezetkímélő csali

Környezetkímélő halcsalit fejlesztett ki Európa egyik legnagyobb haleledel gyártó magyarországi cége, a termék már piacra is került. A horgásztavak állandóan visszatérő gondja a halak túlzott beetetéséből származó természetkárosítás.
2008. április 14. hétfő 08:33 - Hírextra

A vizekbe dobott, becslések szerint évi több 10 ezer tonnányi szerves anyag a vízben bomlásnak indul, rohad, ez a káros vegyi folyamat megbonthatja a természetes vízi élet biológiai egyensúlyát. Romlik a vízminőség, ami gyakran látványos halpusztulást is előidézhet. Ennek elkerülésére sok horgásztónál meg is tiltották az etetést - magyarázta Juhász László, a Kunbábonyban működő CUKK Horgászcsali Készítő Vállalkozás vezetője.

A több éves kísérletezés eredményeként, különleges technológiával előállított újdonság viszont egy speciális növényi fehérje adalék jóvoltából hosszú ideig nem ázik szét a vízben, a halak eszegetnek belőle, de nem csökken az éhségük. Ez pedig jobb fogási esélyt kínál a horgásznak és a természet sem károsodik. Mivel hozzávetően félmillió horgászt tartanak számon az országban, a környezetkímélő csali széles körű elterjesztése nyomán csökkenthető a tavak, élővizek környezeti terhelése, ami milliárdos megtakarításokat eredményez - véli a vállalkozó.

A csali kifejlesztésében jelentős szerepe van a 90 főt foglalkoztató üzem kísérleti taván végzett aprólékos vizsgálatsorozatnak. A tó közepére egy üvegfalu óriás harangot építettek, ahonnan a mélyben, akár egy akváriumban, nyomon követhető a különféle halak mozgása, megfigyelhetők táplálkozási szokásaik. Bő étrenden tartják őket, így a jól belakmározott, falánk pontyok, keszegek, márnák és dévérek már csak az igazi ínyencfalatokat nyelik le. E módszerrel állították össze a csali mellett azt a több mint 100 féle halmenü receptet, ami nemcsak a hazai horgászok körében keresett, hanem más földrészekre is exportálják - mondta Juhász László.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását