2024. április 26. - Ervin

Eltemették Charlton Hestont

Egy igazán vallásos és hazafias férfiú - e szavakkal méltatták a 84. évében elhunyt Charlton Heston amerikai színészt szombati hollywoodi temetésén, amelyen több száz gyászoló, a családtagok mellett az amerikai filmipar krémje, valamint az amerikai politi
2008. április 13. vasárnap 18:51 - Hírextra
A hollywoodi legenda, aki az 1950-1960-as években többek között Ben Hurt, Mózest, Michelangelót, Antoniust, Cidet és más hősöket alakította a filmvásznon, április ötödikén hunyt el Beverly Hills-i otthonában. Életének utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenvedett.

Szombati búcsúztatását abban az anglikán templomban tartották, ahol Heston rendszeresen imádkozott. A több mint két órán át tartó istentiszteleten Heston előtt fejet hajtott mások között Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó és Nancy Reagan, a néhai Ronald Reagan elnök felesége, aki Tom Selleck filmszínész karján érkezett a templomba. A hollywoodi nagyságok között ott volt Olver Stone és Rob Reiner rendező, Pat Bonne énekes, Keith Carradine filmszínész.
A ceremónia első részében gyermekei olvastak fel Heston kedvenc verseiből, Shakespeare és Tennyson műveit állítva a középpontba.

Charlton Heston 1960-ban a William Wyler rendezte, 11 Oscarral jutalmazott Ben Hur című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat kapta.
Színészi karrierjét az 1940-es években kezdte. A magas, izmos, szép arcú, zengő hangú színész ideális hőse volt a vallási és történelmi múltat feldolgozó hollywoodi filmeknek.

Emlékezetes filmjei voltak az 1956-ban készült Tízparancsolat - amelyben Mózest alakította -, az 1961-es Cid, az 1968-ban forgatott Majmok bolygója, az 55 nap Pekingben (1963), valamint a Földrengés (1974).

A filmen kívül az életben is gyakran vállalta a vezér szerepét: elnöke volt a Színészek Céhének és az Amerikai Filmintézetnek, és részt vett az 50-es évek polgárjogi mozgalmában is. 1998-ban megválasztották a fegyverviselők jogait képviselő Nemzeti Fegyverszövetség elnökének (NRA), amelynek öt évig volt a vezetője. 2003-ban George Bush elnök a legrangosabb polgári kitüntetést, a Szabadság emlékérmet adományozta az idős művésznek.

Hestont felesége, Lydia Clarke, akivel 64 évig élt házasságban, valamint két gyermekük, Fraser és Holly Ann gyászolja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását