2024. április 25. - Márk

A megyei szervezetek zöme szakítana

Győr-Moson-Sopron és Zala megye kivételével a koalícióból való kilépés mellett voksolt a résztvevők többsége az SZDSZ eddig megtartott megyei választmányi ülésein, bár volt, ahol formális döntést nem hoztak - derült ki az MTI körkérdésére adott válaszokbó
2008. április 13. vasárnap 07:41 - Hírextra
Az SZDSZ Tolna megyei választmánya egyhangú támogató határozatot hozott a párt koalícióból való kilépéséről - közölte Szabó Zoltán irodavezető.

A Csongrád megyei választmány támogatta a koalíció felmondásával kapcsolatos döntést - tájékoztatott Nagy Sándor, a párt szegedi elnöke. Hozzátette: az SZDSZ szegedi szervezete az április 27-ei küldöttgyűlés előtt egy héttel még foglalkozik a kérdéssel.

A liberális párt Fejér megyei választmányának tagjai a hét közepén tartott informális véleménykérő szavazáson a kormánykoalícióból való kilépés mellett voksoltak - mondta Hajdú Éva Emese a párt megyei elnöke.

A Somogy megyei választmány támogatja a párt koalícióból való kilépését - közölte Pintér Lóránd, a szabad demokraták megyei elnöke.

A Szolnok megyei választmány szintén támogatta a koalícióból való kilépést, ahogy a Nógrád megyei választmánya is, ahol egyhangú szavazással döntöttek emellett.

Ercsényi Ferenc, a párt Nógrád megyei elnöke közölte, ugyanakkor felhívják az országos pártvezetés figyelmét arra, hogy a kormányzás biztosítása, valamint a 2010-es lehetséges együttműködés érdekében folytassanak eredményes tárgyalásokat az MSZP-vel.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választmány ülésén, amelyen részt vett Horn Gábor, a párt ügyvivője is, nem volt szavazás a liberálisok kormánykoalícióból való kilépéséről, mert a téma nem került napirendre - mondta Lövei Csaba, a szabad demokraták térségi irodavezetője. Az MTI szabolcsi tudósítója a párt köreiből úgy értesült, hogy párttagok egymás közötti beszélgetésén viszont szóba került a koalíció felmondásának kérdése, s az informátorok szerint "mindenki egyetértett a kilépéssel, nem akadt senki, aki ellenezte volna".

A Hajdú-Bihar megyei választmány megtárgyalta a koalícióból való kilépés ügyét, de formális döntést nem hozott - közölte az MTI érdeklődésére Gadus István, a párt megyei elnöke, aki nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a koalíció felmondását vagy megtartását támogatták-e többen. Az MTI más forrásból származó értesülésére, mely szerint ő maga az SZDSZ országos tanácsának zárt ülésén a koalícióból való kilépés ellen érvelt, Gadus István annyit mondott: "ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánom".

Baranyában nincs megyei szintű megállapodás az SZDSZ és az MSZP együttműködéséről, ezért nincs szükség rá, hogy a liberális párt helyi választmánya napirendre tűzze a két párt viszonyát érintő kérdéseket - mondta az SZDSZ pécsi ügyvivője az MTI-nek. Mindum Károly beszámolt arról, hogy a szabad demokratáknak nincs képviselőjük a Baranya Megyei Közgyűlésben, négy város, Pécs, Komló, Siklós és Szigetvár közgyűlésében ugyanakkor együttműködnek a szocialistákkal. Bár ezen megállapodások felülvizsgálatát a helyi szervezetek kezdeményezhetik, erre személy szerint nem látok okot, hiszen a helyi ügyek, helyi programok mentén történő összefogás eltér az országos politikától - mondta az ügyvivő.

A Győr-Moson-Sopron megyei SZDSZ-tagság a koalíció fenntartása mellett tette le voksát - közölte Szentkúti Károly megyei elnök, aki elmondta: április 8-án közös ülést tartott a megyei választmány és a küldöttgyűlés, ahol az a döntés született, hogy a megyei szabad demokraták az április 27-i országos küldöttgyűlésükön a koalíció fenntartása mellett teszik le majd voksukat.

Szentkúti az MTI-vel közölte: a választmányban ugyan döntetlen született, heten a koalíció fenntartása, heten annak felmondása mellett szavaztak és ketten tartózkodtak. Viszont a küldöttgyűlés jelentős többséggel a koalíció mellett érvelt. Mint mondta, a kisalföldi szabad demokraták egyetértenek abban, hogy az SZDSZ hosszú távú érdeke az MSZP-vel való együttműködés.

A párt zalai ügyvivői testülete már az országos tanács április 5-i ülése előtt úgy döntött, hogy a párt ne lépjen ki a koalícióból, hanem kössön új koalíciós szerződést - mondta a liberálisok megyei alelnöke. Röst János közölte: a zalai SZDSZ-esek azt az álláspontot képviselték, hogy a koalíciós szerződésben újra kell gondolni tárcacseréket, ezzel együtt személycseréket és a program módosítását. Kovács Kálmán, a párt Zala megyei elnöke, egyben a környezetvédelmi tárca államtitkára ugyancsak ezt az álláspontot képviselte - mondta Röst János a távirati iroda kérdésére.

Az SZDSZ Heves megyei választmánya április 23-án tartja ülését, a Békés megyei választmány a jövő hét közepén ülésezik.

Tihanyi László, az SZDSZ lemondásra felszólított Veszprém megyei elnöke szombaton az MTI-nek azt mondta, a kormánykoalícióból való kilépést vagy a bennmaradás támogatását a testület pénteki ülésén a belső viták miatt napirendre sem tudták tűzni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását