2024. május 5. - Györgyi

Végkielégítés nélkül távozna a BKV-vezér

2011-ig szóló kinevezésének végkielégítés nélküli, közös megegyezéses megszüntetését kezdeményezte Antal Attila, a BKV-vezérigazgatója március 25-i hatállyal oly módon, hogy addig az időpontig csak a részére járó munkabérére tart igényt.
2008. április 12. szombat 18:30 - Hírextra

Somlyódy Csaba (MSZP), a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke az MTI értesülését megerősítve elmondta, hogy Antal Attila valóban újabb levélben kezdeményezte 2007. január 16-án kelt munkaszerződésének megszüntetését.

Antal Attila először március 9-én, majd március 25-én kezdeményezte munkaszerződésének közös megegyezéssel történő megszüntetését és a BKV igazgatósági tagsága alóli felmentését. A Főpolgármesteri Kabinet jogi szakvéleményt kért ez ügyben Tiba Zsolt főjegyzőtől, aki az MTI értesülései szerint hétfőn terjeszti elő ez ügyben javaslatát.

A főpolgármester április 7-i sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a sajtóban megjelent 60 millió forintnál jóval kisebb végkielégítésre számíthat csak Antal Attila, mivel a városvezető jogi szakértői szerint semmis a vele kötött munkaszerződés. Ezt egyébként a cég igazgatóságának előző és a jelenlegi elnöke írta alá.

Mint azt az MTI már korábban megírta, Antal Attila munkaszerződését félévente hosszabbította meg a társaság igazgatósága, jelenleg június 30-ig szól a szerződése. Tavaly az év elején még más munkajogi szabályok vonatkoztak a cégvezetők munkaviszonyára, egy későbbi törvénymódosítással viszont ismét lehetővé vált, hogy megbízási jogviszony helyett munkaviszonyban foglalkoztathassák a cégvezetőket.

Az MTI birtokába került újabb felmondó levelében Antal Attila leszögezi, hogy csak a szerződése alapján március 25-ig őt megillető járandóságára tart igényt. Ezen felül egyéb összegre nem tart igényt, azt szeretné ugyanis, ha "a BKV Zrt. finanszírozási nehézségeit nem terhelné" a munkaszerződésében rögzített végkielégítés összege.

Antal Attila felmondó levelében megállapítja, hogy a 18 éve alulfinanszírozott és átpolitizált cégnél az ő munkájával "az utolsó utáni pillanatban elkezdődött a rendszerváltás", amelynek során tavaly csaknem 11 milliárd forinttal csökkentette veszteségét a cég.

A vezérigazgató kitér arra is, hogy egy ideje méltatlan, a "tényeket mellőző PR-támadások hada" zajlik ellene. Emlékeztetett rá, hogy a cég felügyelőbizottsága nem marasztalta el őt a busztenderrel kapcsolatos vizsgálatában. Hozzátette, hogy azóta tisztázódott az is, hogy nincs valós indok elmarasztalására egyetlen intézkedése vonatkozásában sem. Leszögezte, hogy nem tett semmit, ami "szakmai vagy jogi tényekkel alátámasztva támadható lenne, nem tettem semmit a cég és ezáltal a fővárosiak érdekével ellentétben".

Antal Attila hangsúlyozva, hogy a BKV-nak vezérigazgatóra van szüksége, úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzet csak azok érdekét szolgálja, akik nem érdekeltek a tiszta, átlátható helyzetben, akik a szükséges hosszú távú finanszírozási megoldás kidolgozását és megvalósítását nem támogatják, akik káoszban és zűrzavarban kívánják tartani a BKV-t.

Somlyódy Csaba elmondta azt is, hogy a városvezetés felkérésére személyesen tárgyalt Antal Attilával a távozásával összefüggő kérdésekről. A szocialista politikus közölte, hogy hétfőn a Főpolgármesteri Kabinet elé terjeszti Antal Attila újabb felmondási javaslatát, amelyről először politikai jellegű döntést kell hozni.

A gazdasági bizottság pedig, amely hatáskörileg illetékes a cégvezető munkaviszonyával kapcsolatban, a kabinet döntésének megfelelően, akár már kedden hozzájárulhat Antal Attila közös megegyezéses távozásához, ha így dönt a városvezetés - szögezte le. Megjegyezte, hogy a március 25-ig esedékes munkabérén felül az a 12 millió forint prémium is megilleti Antal Attilát, amit a múlt évi munkája alapján már korábban megszavazott neki a cég igazgatósága.

Antal Attilát 2006 decemberében Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes személyes javaslatára, pályázat nélkül nevezte ki a Fővárosi Közgyűlés a BKV vezérigazgatójának. A kormánypártok mellett a Fidesz és az MDF is támogatta kinevezését, amit csak a KDNP nem szavazott meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Al_Muazib
2008. április 12. 19:21
Szerintem nem csak végkielégítést nem adnék neki, de nem ledolgozott időre a fizetését sem adnám. Azért meg kell dolgozni.Szerintem egyetlen villamos-,vagy autóbusz vezető sem kap ilyet, ha felmond.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását