2024. május 12. - Pongrác

A nyuszikat lelövik, ugye?

Húsvét előtt sokszor elhangzott ezidén is a figyelmeztetés: a szülők csak akkor vegyenek élő nyuszit ajándékba csemetéiknek, ha későbbi tartását, felnevelését is biztosítani tudják. Hogyan kell bánni a húsvéti nyuszikkal, miután megmaradnak a szerető csal
2008. április 11. péntek 08:37 - Hírextra
A nyuszikat lehetőleg ne terráriumban (könnyen törik), vagy papírdobozban (könnyen kirágják az oldalát) helyezzük el, hanem műanyag aljú, rácsos tetejű, könnyen fertőtleníthető, és könnyen tisztítható, speciálisan nekik készített ketrecben. Ezek nagy alapterületűek, nem túl magasak, áruk azonban eléggé megterheli a pénztárcát: 16-20 ezer forintért lehet vásárolni ekkora ketrecet.

Alomként faforgácsot használjunk. Eleségnek alapvetően megfelelő a kereskedelemben kapható magkeverék, de innivalót sose felejtsünk el adni kedvenceinknek! Kis szopókával ellátott műanyag itatót függesszünk fel a ketrec egyik sarkába, hamar meg fogják találni. Ropogtatni valónak sárgarépát, karalábét, karfiolt tehetünk be nekik, habár ezek erősen vizelethajtó hatásúak. Ne feledkezzünk meg a szénáról sem, ami a megfelelő rostszükségletet biztosítja. Ha primőr zöldségeket (uborka, paradicsom) adunk kedvenceinknek, azt előzetesen alaposan meg kell mosni, s ha lehetséges, meg is hámozni, hogy növényvédőszer-maradvány véletlenül se kerüljön az állat szervezetébe. Ha a szabadból gyűjtünk friss zöldet, akkor szedhetünk papsajtot, tyúkhúrt, gyermekláncfüvet. Ha pillangósvirágúakat (lucerna, lóhere) adunk a nyusziknak, akkor azokat néhány napig fonnyasztani, szárítani kell, - frissen tilos adni,mert felfúvódást és pusztulást okozhatnak!

A nyulak - különösen a törpenyuszik - nagyon fázékonyak, mivel a testtömegükhöz képest nagy a testfelületük, ezért nem tudják megtartani a meleget. Ha kint felejtjük őket a teraszon, és közben lehűl a levegő, nagyon könnyen megfázhatnak. A levegőztetéssel egyéb gond is van: a kinti vadon élő állatok szinte mindegyike veszélyforrás a kisnyulak számára! A szarka, vagy a varjú akár fel is kaphatja és el is viheti, vagy a csőrével összeverheti őket, a nyest, a vadászgörény, de a bóklászó házimacska is egyszerűen elviheti és megeheti őket. Sokan próbálták már összebarátkoztatni a kis nyuszit az otthoni cicával, kutyával, de az ilyen kísérletnek a legtöbbször sírás a vége. A macska, vagy a kutya ugyanis nem kispajtást, hanem zsákmányt, eleséget lát a nyusziban, és aszerint is bánik vele.

A gyerekekben tudatosítsuk: a nyúl nem játék, hanem élő, érző lény, akinek ugyanúgy fáj, ha a fülénél fogva emeljük fel (ez tehát tilos!), és ugyanúgy éhezik, ha nem adunk enni neki. Ha felemeljük őkelmét, azt mindig úgy tegyük, hogy mind a két kezünkkel szilárdan és biztosan fogjuk meg, miközben a fenekét alátámasztjuk. A kis állatokkal való foglalkozás előtt és utána is mossunk kezet: előtte azért, hogy mi ne vigyünk át semmiféle fertőzést rájuk (a buszon, a fogantyúkról stb.), utána pedig azért, hogy tőlük ne kapjunk el semmit.

Fontos az egészségi állapotuk ellenőrzése is. Ha kedvencünk egészségéről szeretnénk meggyőződni, vizsgáltassuk meg őket állatorvosunkkal. A tavasztól kezdődő szúnyogszezon miatt oltassuk be kedvenceinket myxomatosis és RHD (nyulak vérzéses betegsége) ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását