2024. április 27. - Zita

Geszti és a lovas nemzet

Óriási parádé készül a Hősök terén és közvetlen környékén: a Nemzeti Vágta elnevezésű program keretében lóversenyt, koncerteket, gasztronómiai fesztivált rendeznek május 31. és június 1. között.
2008. április 10. csütörtök 17:20 - Hírextra
"Sokat utaztam külföldön, és azt tapasztaltam más országokban, hogy nagyszabású rendezvényeken, fesztiválokon ünneplik a lakosok hagyományaikat pusztán saját gyönyörűségükre. Miközben ez növeli nemzeti identitástudatukat, hatalmas turisztikai vonzerőt is jelent egyben. Azon gondolkodtam, mit lehetne nálunk létrehozni. A magyarokhoz a lovas- és huszárhagyományok kötődnek, így született meg a Nemzeti Vágta történelmi hangulatú lóverseny ötlete" - árulta el a távirati irodának Geszti Péter, az esemény kreatív igazgatója.

A kétnapos eseménynek azért a Hősök tere ad otthont, mert a szervezők nem pusztán egy lóversenyt akarnak bemutatni, hanem az ország hagyományait, múltját felvonultató, színes programsorozatot kínálni az érdeklődőknek, amelynek a nemzeti emlékhely és környéke kínál megfelelő helyszínt és hangulatot.

A részleteket csütörtökön ismertették a versenynek helyet adó Hősök terén. Elmondták, hogy a május 31-én kezdődő eseményen várhatóan közel 100 saját települését képviselő lovas méri össze lovának gyorsaságát és saját ügyességét. Ehhez két és fél kört kell megtenniük a Hősök terére felépített speciális versenypályán.

A galoppverseny győztese 30 millió forintot nyer nevezőjének és 5 millió forintot az általa képviselt önkormányzatnak. A nevezési díj bruttó 2 millió forint, amelyet már két futamgyőzelem esetén vissza lehet nyerni.

Tamás István, a szervezőbizottság elnöke felhívta a figyelmet, hogy április 30-ig várják a települések jelentkezését. Eddig mintegy 70-en neveztek, az érdeklődők között határon túli városok is vannak.

Várkonyi Imre, Füzesgyarmat polgármestere az MTI-nek elmondta: ők azért neveztek, mert a településen nagy hagyományai vannak a lovassportnak. Több család tart lovakat. A Nemzeti Vágtára a versenyzőt és a lovat vasárnap választják ki. Négy lovas, négyfajta lovon méri össze tudását, a települést a legjobb képviseli majd május végén.

A lóversenyt a Hősök terén tribünök és kivetítők segítségével mintegy 30 ezren láthatják egyszerre élőben. Az eseményt az RTL Klub élőben közvetíti június elsején.

A Nemzeti Vágta több ingyenesen látogatható kulturális programból áll. A lóverseny mellett huszárrohamok, lovasparádék, koncertek várják az érdeklődőket. Az Andrássy úton a települések bemutatkozását szolgáló pavilonokat állítanak fel. Lesz Jótékonysági Futam is, amelyen hat közismert személyiség versenyez. A győztes egymillió forintot nyer az általa képviselet alapítványnak.

A versenypálya kialakításához 60 kamionnyi talajra lesz szükség, amelynek szerepe rendkívül fontos lovasszakmai szempontból - fogalmazott Lázár Vilmos. A legfontosabb a biztonság. A versenyre olyan talajt szállítanak, amely üvegszálat, geotextíliát és glicerint is tartalmaz, ezeknek az összetevőknek köszönhetően tömör, ugyanakkor rugalmas és biztonságos felület képződik.
A Nemzeti Vágta hagyomány szeretne lenni, mint a Mesterségek Ünnepe, a Borfesztivál, a Szigetfesztivál, vagy Kapolcs. Valami, ami minden évben megteremti a lehetőségét, hogy együtt legyünk, méltó és örömteli módon - jegyezte meg Geszti Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását