2024. április 27. - Zita

Az Új tudás

Az Új tudás - műveltség mindenkinek program az utóbbi másfél évtized legátfogóbb közoktatás korszerűsítési programja - jelentette ki az oktatási miniszter szerdán Székesfehérváron.
2008. április 10. csütörtök 07:14 - Hírextra
Hiller István elmondta: a program a legkisebb kortól a tanárképzésig fogja össze a közoktatás rendszerét. Szükségességével az eddigi szakmai, társadalmi egyeztetések során mindenki egyetértett, s a részelemek döntő többségéről is egyetértés van.

A szakmai szervezetek majd mindegyikével egyeztettek, valamint az MSZP, az SZDSZ és az MDF szakértői is kifejtették, a Fidesz és a KDNP oktatáspolitikusai a jövő heti egyeztetés során mondják el véleményüket - mondta a miniszter.

Hozzátette: a jövő hét végére befejeződnek az egyeztetések, s az összegzést követően a program a kormány, illetve egyes elemei a parlament elé kerülnek.

A program megvalósítására évente 130-140 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek kétharmada európai uniós forrásból származik, mintegy 50 milliárd forint pedig a hazai költségvetésből.

A társadalmi egyeztetés székesfehérvári állomásán a korai fejlesztéssel, a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelésével kapcsolatos feladatokról, tervekről szólt Hiller István.

Az öt pilléren nyugvó program első elemének számító korai fejlesztés érdekében három év alatt 300-zal növelik a védőnők számát, továbbá európai uniós pénzek felhasználásával bővítik a bölcsődei, óvodai férőhelyeket. Segítik, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek mielőbb részt vehessenek az óvodai ellátásban.

A program második pilléreként, az esélyegyenlőség és integráció megteremtése végett egyebek között kiterjesztik valamennyi iskolára az integrációs és esélyteremtő programokat. A harmadik pillér a tehetséggondozás és a kollégiumok infrastrukturális fejlesztése. A program negyedik pillére a közoktatás tartalmi megújítása, amelyen belül kiemelt feladat az alapkészségek megerősítése, az, hogy a diákok jól megtanuljanak írni, olvasni, számolni, s értsék az olvasott szöveget.

Az ötödik pillércélja, hogy új rangot kapjon a pedagógushivatás, s megvalósuljon a több és jobb munkáért több pénzt elve.

A program szerint a halmozottan hátrányos helyzetűekkel foglalkozó pedagógusoknak havi 20-40 ezer forint pótlékot biztosítanak, az intézményvezetők plusz munkáját pedig havonta 25-40 ezer forinttal kívánják elismerni.

A főiskolai diplomával rendelkező pályakezdő pedagógusok havi munkabérét 25 ezer, az egyetemet végzettekét 40 ezer forinttal növelik meg, s jövőre hárommilliárd forint fölé emelik a minőségi bérpótlék rendszerét - ismertette a város mintegy 200 pedagógusa előtt a program részleteit Hiller István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását