2024. április 28. - Valéria

Megoldások a kóbor állatok problémájára

A HEROSZ (Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület) az állatotthonok, állatmenhelyek működtetése, a napi, gyakorlati állatvédelem mellett keresi azokat a lehetőségeket, melyek hosszú távú megoldást adnak a probléma kezelésére. A probl
2008. április 9. szerda 11:12 - Hírextra

A megoldás csak komplex rendszerben képzelhető el. Ennek elemei a következők:

1. Oktatás-nevelés-szemléletformálás: egy olyan generáció kinevelése szükséges, melynek tagjai számára a felelős állattartás, a környezettudatos magatartás a mindennapok természetes része. Ennek érdekében a Herosz

a. elindította gyermektagozatát, ahol játékos foglalkozáson tanulják meg a gyerekek az állatvédelem alapjait,
b. kialakította oktatási anyagát, mellyel iskolákban, óvodákban tartanak előadásokat, foglalkozásokat,

c. nyaranta táborokat szervez a természetszerető fiatalok számára,
d. menhelyein fogadja a csoportokat, egy-egy iskolán kívüli tanóra keretében.

2. Chipezés: az állatok tartós és biztonságos egyedi megjelölése lehetővé teszi, hogy a felelőtlen gazdák beazonosíthatók és felelősségre vonhatók legyenek. A chipezés kötelezővé tétele érdekében a Herosz a másik két országos állatvédő egyesülettel és az Állatvédelmi Tanácsadó Testülettel közösen megtette a szükséges lépéseket.

3. Ivartalanítás: a tenyésztésbe nem vont egyedek ivartalanításával elejét lehetne venni a túlszaporulatnak, hiszen ma Magyarországon rengeteg kölyök állat születik, melyek jelentős része a kukába, vagy az utcára dobva végzi. A Herosz az állatok befogadásán, gondozásán és örökbeadásán túl nagy hangsúlyt helyez az állatok ivartalanítására. 2007-ben közel 500 állat ivartalanítására került sor a Herosz menhelyeken.

4. Állatvédelmi Alap létrehozása: ez megteremtené az állatvédelem finanszírozásának hátterét, melyet egyébként az Állatvédelmi Törvény is előír, de mind a mai napig nem született ez ügyben semmilyen előre lépés. Az Állatvédelmi Alap a fenti megoldások finanszírozása mellett a vis major helyzetekben is segítséget adhatna.

Mindezekkel összefüggésben a Herosz örömmel üdvözölte azt a nemzetközi kampányt, melynek célja, hogy az Európai Unió döntéshozóinak figyelmét felhívja a kóbor kutyák helyzetére, és segítsen egy európai alap megteremtésében. Az EU-ból eddig Németországon kívül Ausztria, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Görögország csatlakozott a kampányhoz. A kampány kezdeményezője a német Bund gegen Missbrauch der Tiere e.V. egyesület. Az első hazai aláíró Demjén Ferenc énekes volt. A magyarországi kampánynyitó március 29-én volt, az aláírásgyűjtés augusztus 31-ig tart.

Aláírásgyűjtő ívek beszerezhetők a HEROSZ Központban (1113 Budapest, Nagyszőúlős u. 21.) és Székesfehérvár, Takarodó út 5. szám alatti Herosz Állatotthonban (nyitva mindennap 14-17 óráig, T/F: HU +36 22379374 Call , http://fejermegye.herosz.hu).

Kiadó: Hermann Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását