2024. május 4. - Mónika, Flórián

Húszmilliárd nemzetközi fejlesztésekre

A tavalyinál több pénzt, körülbelül húszmilliárd forintot költ idén Magyarország nemzetközi fejlesztésekre - mondta Göncz Kinga külügyminiszter szerdán Budapesten, a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési (NEFE) Kormánybizottság első ülése után.
2008. április 9. szerda 18:38 - Hírextra

Magyarország idén körülbelül húszmilliárd forintot költ nemzetközi fejlesztésekre, ez a tavalyinál több, a 2006-os összegnél kevesebb pénzt jelent. A kiemelt partnerországok közé tartozik Bosznia és Hercegovina, Moldova, Szerbia, Vietnam és a Palesztin Hatóság. A nemzetközi szerepvállalásban továbbra is Afganisztánra és Irakra koncentrál Magyarország - mondta Göncz Kinga.

A jövőben Magyarország különböző kategóriákba sorolja a támogatott partnerországokat. Lesznek kiemelt és projekt partnerországok, a nemzetközi kötelezettségvállalás keretében támogatottak és az úgynevezett kötöttsegély hitelekkel segített államok - tette hozzá a miniszter.

A fejlesztések növelik Magyarország nemzetközi tekintélyét, emellett hozzájárulnak a magyar külgazdasági és külpolitikai érdekek érvényesítéséhez. Ha Magyarország megjelenik valahol donorországként, az megnyitja az utat a magyar vállalkozások előtt - emelte ki.

A miniszter a példák között említette, hogy Afganisztánban és Irakban az infrastrukturális fejlesztésekben tudnak szerepet vállalni magyar cégek, Vietnamban pedig környezetvédelmi és mezőgazdasági projektekben.

A NEFE kormánybizottság létrehozására azért volt szükség, hogy jobb legyen az együttműködés a nemzetközi fejlesztésekben részt vevő minisztériumok között. A koordinációt a Külügyminisztérium végzi. A kormányzat szorosan együttműködik a civil szervezetekkel is - mondta a miniszter.

Göncz Kinga kiemelte: a tárca átlátható költségvetést szeretne, amelyben követni lehet majd, hogy pontosan mennyi pénzt költ Magyarország nemzetközi fejlesztésekre.

A diplomáciai vezető szerint magyar fejlesztési pénzeket nem fenyegeti a korrupció veszélye. A pénzügyi visszaélések főként a nagy humanitárius segélyeket veszélyeztetik, a kisebb magyar fejlesztéseket nem - tette hozzá.

1999-ben vetődött fel, hogy Magyarországnak donorországgá kell válnia. 2003-tól van hivatalosan is költségvetésük a nemzetközi fejlesztéseknek.

Magyarország 2006-ban a GDP 0,13 százalékát, 2007-ben 0,07 százalékát költötte nemzetközi fejlesztésre. Tavalyelőtt Magyarország fordított legtöbbet segélyezésre az új EU-tagországok közül, tavaly azonban a középmezőnybe került. Tavaly az EU 27-ek átlaga 0,38 százalék volt a GDP arányában.

Magyarország azt vállalta, hogy 2010-ig eléri a GDP 0,17 százalékát a fejlesztésre fordított összegek aránya. Ugyanez a célarány összeurópai szinten 0,5 százalék.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását