2024. április 29. - Péter

"Autópálya" az orrszarvúaknak

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. segítségével költöztetik át új otthonukba a Fővárosi Állat- és Növénykert orrszarvúit. Az állatok nem utaznak messzire: jelenlegi férőhelyüktől csupán 120 méterre áll új istállójuk, amelynek műszaki munkálatai a múlt héten
2008. április 9. szerda 16:44 - Hírextra

A termetes vastagbőrűeket - a két tonnát meghaladó két felnőtt állatot és 900 kilogrammos "kicsinyüket" - az állatkerti gyakorlattól eltérően azonban nem altatásban daruval emelik át új férőhelyükre, hanem egy különleges folyosón keresztül sétálnak majd át. Az altatást most azért kerülik, mert az egyik nőstény orrszarvú vemhes.

A 120 méter hosszú ideiglenes "folyosót" az Állami Autópálya Kezelő Zrt. segítségével az autópályáknál használt beton elválasztó elemekből alakítják ki. Az ötven - egyenként három és fél tonna súlyú - betonelemet szerdán rakták le az állatkertben, a költöztetésre pár nappal később kerül sor - tudatta az állatkert.

A szakemberek arra számítanak, hogy ez a folyamat akár néhány napig is eltarthat, nem valószínű ugyanis, hogy az állatok egyből átszaladnak a számukra még új, ismeretlen területre. Azért, hogy az állatok bizalmát erősítsék az új hely iránt, a gondozók zöldségeket és gyümölcsöket, az állatok számára ínycsiklandó finomságokat készítenek az átvezető "folyosóra", illetve az új kifutóba is. A takarmány mellett pár talicska orrszarvútrágyát is bekészítenek az ápolók, amire azért van szükség, mert ezeknél az állatoknál a trágyakupacoknak területjelölő szerepe is van, jelenlétük tehát megnyugtatja az orrszarvúakat.

A költöztetés ideje alatt az intézmény zavartalanul látogatható. A kordon miatt egyedül a Zsiráfház és a Nagyszikla közötti kis terület megközelítése ütközhet majd nehézségekbe.

Az orrszarvúak új szálláshelyét az állatkert megnyitásra váró új Szavanna-komplexumának egyik részeként alakították ki. Az épületbe a következő hetekben több más állat is beköltözik, a meglévő zsiráfok mellett új állatok, köztük antilopok és gazellák. A Szavanna-komplexumot a közönség az állatok beszoktatása után, várhatóan május végén veheti birtokba.

A Fővárosi Állat- és Növénykert három orrszarvúja közül a két felnőtt - Lulu és Easyboy - 1983-ban érkezett a fővárosba, a mesterséges termékenyítés útján fogant Layla pedig 2007-ben látta meg a napvilágot. Hasonló költöztetést orrszarvúaknál még soha nem végeztek Budapesten, és más nagyemlősöknél - egészen pontosan vízilovaknál - is csak száztíz esztendeje volt példa ilyesmire.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását