2024. április 19. - Emma

Vita a génpiszkáról

Az ötpárti egyetértést emelte ki a géntechnológiáról szóló országgyűlési jelentés és határozati javaslat részletes vitájában hétfőn az Országgyűlésben az előterjesztő Ángyán József, aki arról is beszélt, hogy a mezőgazdasági bizottság az egyetlen benyújto
2008. április 8. kedd 08:08 - Hírextra
A génmódosított (gm) termékek moratóriumról ötpárti egyetértés van Magyarországon - mondta a Fidesz országgyűlési képviselője.

Mint mondta, egyetlen módosító indítvány érkezett a javaslathoz, ám ezt a mezőgazdasági bizottság két ok miatt nem támogatta. Egyik okként az jelölte meg, hogy a módosítás kivette volna a javaslatból a független hatásvizsgálatokhoz rendelt pénzügyi garanciákat. Ángyán József szerint ez elfogadhatatlan, hiszen e hatásvizsgálatok finanszírozása tipikus költségvetési feladat.
Közölte: a javaslatban szereplő finanszírozás nem az idei, hanem a jövő évre vonatkozik, így ezt a 2009-es költségvetésben lehet biztosítani.

Ángyán József az elutasítás másik okát abban jelölte meg, hogy a módosítást e jogszabályban szerepeltette volna a pollenkibocsátás szankcionálását. Úgy vélte, ezt más jogszabályban kell megtenni.

Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár azt mondta: érdemes volt elkészíteni a határozati javaslatot, amelyről ötpárti egyetértés született. Hozzátette ugyanakkor, hogy a javaslathoz technikai korrekciókat kell majd benyújtani. Az elhangzottakhoz kapcsolódva közölte: a 2008-as költségvetésben semmiképpen nem tudják vállalni hatásvizsgálatok pénzügyi fedezetéhez szükséges korrekciót.
Több felszólaló nem volt, így az ülést vezető alelnök, Mandur László lezárta a jelentés részletes vitáját.
Napirend utáni felszólaló nem volt, ezért Mandur László bezárta a munkanapot.
Az Országgyűlés kedden 9 órakor folytatja munkáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását