2024. április 28. - Valéria

Még a rakétát sem lőhetik le

A japán lakosság harmada szerint meg kell változtatni az alkotmánynak azt a cikkelyét, amelyet a második világháború után az Egyesült Államok nyomására vettek be az ország alaptörvényébe - derült ki egy közelmúltban végzett felmérésből.
2008. április 8. kedd 16:00 - Hírextra
A Jomiuri című japán napilap március 15-16-án 1700 főt kérdezett meg az 1947-ben elfogadott alkotmányról. Mint kiderült, a választók 36 százaléka szeretné, ha szélesebben értelmeznék az alaptörvény 9. cikkelyét, amely szerint Japán örökre lemond a háborúról. A szigetország nemzetközi viták eldöntéséhez nem alkalmazhat erőt, számára csupán a jogos önvédelem engedélyezett.

Az ominózus cikkely értelmében a távol-keleti ország önvédelmi erőknek nevezett fegyveres erőket tarthat csupán hadrendben, s nem lőhet le például egy rakétát, amely nem a saját, hanem valamely szövetségese, így az Egyesült Államok területe ellen irányul.

Az egymást követő japán kormányok egyébként úgy próbálták kiszélesíteni a hatályos rendelkezés határait, hogy nem fegyveres egységeket küldtek Irakba az újjáépítési munkálatokra.

A felmérés szerint a válaszadók 31 százaléka támogatná a 9. cikkely felülvizsgálatát. A megkérdezettek 52 százaléka szerint nincs szükség a kollektív önvédelmi jogok gyakorlására, ahogy nem igénylik azt a lehetőséget sem, hogy Japán megtámadott szövetségese segítségére siethessen.

A válaszadóknak mindössze 19 százaléka nyilatkozta, hogy az alkotmányt szükséges felülvizsgálni, míg a megkérdezettek 22 százaléka úgy vélekedik, hogy Japánnak csupán valamivel szabadabban kell értelmezni az alaptörvényt, lehetővé téve az önvédelmet.

Az alkotmány felülvizsgálata egyébként elég nehéz feladat, hiszen a módosítások elfogadásához a japán törvényhozás mindkét házában kétharmados többség szükséges, ezt követően pedig népszavazáson a lakosság többségének kell támogatnia a változtatásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását