2023. január 30. - Martina, Gerda

Az alvás és a testsúly összefüggései

Ha szeretné megőrizni egészséges testsúlyát, aludjon naponta 7-8 órát! Se többet, se kevesebbet, különben meghízhat. Elhízással foglalkozó kanadai kutatók szerint az alvás mennyisége meghatározó a testsúlyunk szempontjából. Kutatásuk szerint azok, akik ál
2008. április 7. hétfő 14:16 - Hírextra
A quebeci Laval Egyetemen végzett kutatás során az is kiderült, hogy nem mindegy, több vagy kevesebb idő jut a pihenésre, a keveset alvók ugyanis többet híztak: átlagosan 1,98 kg-mal többet, mint a rendesen alvók, míg a többet alvóknál ez 1,58 kg volt. A vizsgálatban olyan felnőttek vettek részt, akiknek családjában legalább egy szülő és egy gyermek elhízottnak számított.

A miértekre a kutatók által közölt tanulmány nem tud határozott választ adni. Az egyik szerző, Angelo Tremblay állítása szerint azt feltételezik, hogy az alvásmegvonás felborítja a hormonháztartást, amitől megváltozik az étvágy, a túl kevés alvás pedig növeli az éhségérzetért felelős hormon termelődését, és csökkenti a jóllakottság érzetéért felelős vegyület kiválasztását.

A túl sokat alvók esetében néhány kutató úgy véli, hogy ezek az emberek valójában rossz alvók, és azért maradnak tovább ágyban, mert rosszabb az alvásminőségük. A most közölt eredmények egybevágnak néhány nemrégiben készült tudományos írással, melyek szintén feltételezik az alvásidő és a testtömeg-index összefüggését.

Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását