2024. április 29. - Péter

Állva tanulnak egy iskolában

A hírek szerint nem áprilisi tréfáról van szó, hanem valóban egy új rendszerrel, mégpedig az állva tanulás rendszerével kísérleteznek a hónap eleje óta egy berlini általános iskolában.
2008. április 7. hétfő 13:17 - Hírextra

Egy tekintélyes fővárosi újság hétfői jelentése szerint a szóban forgó iskolában azt követően kezdtek bele a merész vállalkozásba, hogy szakértők kimutatták: állva jobban lehet tanulni. Mindezt elsősorban azokra a korábbról ismert tapasztalatokra alapozták, hogy a mozgásnak kiemelkedő jelentősége van az agyműködés - és ennek részeként a tanulási folyamatok - tartósságában, illetve hatékonyságában. Utaltak arra, hogy a gondolkodási folyamatokat egyfajta agyi motor irányítja, s e motor működését a mozgás megkönnyíti. Ezen túlmenően pedig jelentősen növeli a koncentrációs képességet.

Az idézett szakértők - legalábbis a Berliner Zeitung szerint - kimutatták azt is, hogy állva "sokkal mozgékonyabb az ember", mintha ülne. Továbbá emlékeztettek arra is, hogy a régi görög filozófusok sem ülve, hanem rendszerint fel s alá sétálva ötlötték ki legnagyszerűbb gondolataikat.

Mivel azonban a sétálva oktatás rendszerét még kísérleti jelleggel sem merték bevezetni az említett általános iskolában, maradt az állva tanulás rendszere, amit egyelőre még kombinálnak a hagyományos "ülős" rendszerrel. Az iskola egyik alsó osztályában különleges álló padokat rendeztek be, azt remélve, hogy ez a fajta speciális mozgás serkenti majd az agyműködést. Arról nem is beszélve, hogy a tanulók valóban szinte farkasszemet nézhetnek a tanárral, ami az idézett szakértők szerint a korábbinál közvetlenebb kapcsolathoz vezethet.

Az állva tanulás rendszere mindazonáltal olyannyira kísérleti jellegű, hogy az érintett diákok az órák többsége alatt azért mégis csak leülhetnek.

Sajtóértesülés szerint az iskolai hatóságok a hónap végén kívánják összegezni az első tapasztalatokat, s várhatóan akkor születik majd döntés arról, hogy állva vagy ülve tovább. A berlini szenátus oktatási felelőse egyelőre nem foglalt állást az ügyben, mint ahogy a görög filozófusok "utánzását" eddig egyetlen más iskola sem kommentálta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását