2024. április 28. - Valéria

Tiltakozások, összecsapások, olimpia

Az első méterek után rendőri beavatkozást igénylő incidensek zavarták meg az olimpiai fáklya vasárnapi londoni körútját, amelynek 50 kilométeres útvonala mentén több száz, Kína tibeti politikája ellen tiltakozó tüntető sorakozott fel.
2008. április 6. vasárnap 20:05 - Hírextra

A lánggal, amely előző este érkezett Szentpétervárról a londoni Heathrow repülőtérre, vasárnap Sir Steve Redgrave brit evezős olimpiai bajnok indult el az észak-londoni Wembley Stadionból. Redgrave a stadionon kívül egy fiatal sportolónőnek adta át a fáklyát, aki egy nyitott, emeletes londoni városnéző busszal vitte tovább.

Ahogy a második fáklyavivő felszállt a buszra, három tiltakozó vetette utána magát, és megpróbálták kikapni a fáklyát a kezéből, vagy eloltani a lángot. A busz ajtajánál dulakodás tört ki a rendőrökkel, akik végül a három tiltakozót a földre teperték, majd elvitték.

Nem sokkal később, a Notting Hill kerület felé vezető főúton ismét több, egymást követő dulakodás tört ki a rendőrök és a tiltakozók között; egy demonstrálónak néhány pillanatra sikerült is megragadnia a fáklyát, mielőtt őt is leteperték volna.

Innentől a fáklyavivők és kísérőik kerékpáros rendőrök gyűrűjében indultak tovább, többszöri kényszerű megállóval. Az egyik incidens során a tiltakozók kézi tűzoltó készülékkel próbálták kioltani a lángot, sikertelenül.

Az olimpiai láng útvonalát, amely érinti a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalt is, a Scotland Yard kétezer rendőre biztosítja; a biztonság készültség egymillió font kiadással jár.

A Wembleytől a délkelet-londoni Greenwich-ben lévő O2 arénáig húzódó útvonal mentén a sűrű havazás és a télies hőmérséklet ellenére mintegy 80 ezren sorakoztak fel; a tömegben tiltakozó transzparensek is feltűnnek.

A Scotland Yard már előre közölte: az erőszakmentes tiltakozásokat engedi, de határozottan fellép azok ellen, akik megpróbálják fizikailag akadályozni a láng útját.

A brit Liberális Demokrata Párt vezére, Nick Clegg felszólította Gordon Brown kormányfőt a nyári pekingi olimpia megnyitó ünnepségének bojkottjára, Brown azonban ezt visszautasította.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását