2020. március 28. - Gedeon, Johanna

Fontos szerep vár az ORTT-re

Fontos szerepet kell játszania az Országos Rádió és Televízió Testületnek (ORTT) a hazai médiarendszer alakításában – hangsúlyozta az MTI-nek nyilatkozva Majtényi László, az ORTT néhány napja megválasztott elnöke.
2008. április 6. vasárnap 11:41 - Hírextra

Fontos szerepet kell játszania az Országos Rádió és Televízió Testületnek (ORTT) a hazai médiarendszer alakításában – hangsúlyozta az MTI-nek nyilatkozva Majtényi László, az ORTT néhány napja megválasztott elnöke.

A szervezet stratégiáját a tagokkal közösen alakítja majd ki, ennek kapcsán „nagyon nagy reményekkel és várakozással” néz az első testületi ülések elé – közölte, elképzeléseiről szólva pedig arról beszélt, az ORTT-nek nem csak követnie, hanem formálnia is kell a közpolitikákat a médiairányításban.

Megjegyezte: a közvélekedésben élő képpel szemben a testületet fontos jogosítványokkal rendelkezik, beavatkozásra és proaktív lépésekre képes szervezetnek írja le a médiatörvény, ami lehetővé teszi, hogy helyes – de szükség esetén önkorlátozó – jogértelmezéssel fontos szerepet játsszon az alkotmányos működés szolgálatában.

„Nem szabad figyelmen kívül hagynunk: szervezetszociológiai szempontból rendkívül veszélyes szituáció, amikor valaki saját magára ír törvényt” – tette hozzá, jelezve: figyelniük kell arra, hogy nehogy valamiféle önérdek jelenjen meg a javaslataikban.

A médiaszabályozás reformja kapcsán Majtényi László egyebek között arról beszélt, noha civil kontrollra szükség van, „kétségtelen, hogy annak jelenlegi modellje nem vált be”.

Ugyanakkor, tette hozzá, kiaknázatlan lehetőségeket lát az önszabályozásban és számít a hatóság és a piaci szereplők együttműködésére is.

Arra a kérdésre, miként dolgozik majd együtt a parlamenti képviselőcsoportok által delegált tagokkal, az elnök úgy nyilatkozott, „én a médiatörvényt olvasom, abban pedig az áll, hogy az ORTT testülete független szervezet, és a tagok nem képviselnek pártokat, hiszen azok a jelölés után minden jogukat elveszítik arra, hogy a testület munkáját befolyásolják”.

„Az alkotmánytiszteletet feltételezem a pártokról, és nagyon bízom a tagok autonómiájában” – tette hozzá Majtényi László.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását