2024. április 27. - Zita

Dönt az Országgyűlés

Kétnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés.
2008. április 6. vasárnap 10:03 - Hírextra

Hétfőn több nemzetközi szerződés kihirdetéséről is döntenek a képviselők: egyrészt az Európai Közösségek és tagállamaik, másrészt az EK és Montenegró közötti stabilizációs és társulási megállapodás kihirdetéséről, valamint a magyar kormány és az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosának Hivatala közötti megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatról.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága február vége óta működik Budapesten, a kihirdetésre váró megállapodás pontosítja a nemzetközi szervezetnek járó kiváltságok és mentességek tartalmát, illetve az azt élvező személyek körét.

Határoznak a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája 19. ülésszakán elfogadott, a nőknek bármilyen bányában földalatti munkára alkalmazásáról szóló 45. számú egyezményének felmondásáról. A dokumentum felmondására azért van szükség, mert az Európai Bíróság szerint az sérti a férfiak és nők közötti egyenlő bánásmód elvét a munkavállalásban.

A határozathozatalok után a humángenetikai adatok védelméről, valamint a humángenetikai vizsgálatok és kutatások szabályairól szóló törvényjavaslat általános vitáját folytatják le a képviselők.
Az indoklás szerint az előterjesztés célja, hogy az adatokkal összefüggő önrendelkezési jog védelmével szabályozza a gyógykezelés és humángenetikai kutatás érdekében végzett genetikai adatgyűjtést, a genetikai adatok kezelésének feltételeit és céljait, valamint a biobankokra vonatkozó szabályokat.

Napirenden szerepel a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről, az ezeket érintő magyar stratégiáról szóló országgyűlési határozatban foglaltak végrehajtására vonatkozó jelentés elfogadásának részletes vitája.

Kedden a napirend előtti felszólalások után megkezdődik az egyes pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája. Az előterjesztés - összhangban az Európai Unió irányelveivel - a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások szavatoló tőke számítására vonatkozó törvényi rendelkezéseket módosítja. Az előterjesztés kiterjed a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál arra, hogy ha a biztosító hozam-, illetve tőkegaranciát vállal, erre szigorú feltételeket határozzanak meg.

Az Országgyűlés kedden megtárgyalja az atomenergia 2005. és 2006. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentést. Ezek a következő időszak feladatai között határozzák meg, hogy a parlament elvi hozzájárulása alapján a Bátaapáti térségében el kell kezdeni a földtanilag már alkalmasnak minősített területen a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolására alkalmas radioaktív hulladéktároló előkészítését, a beruházás megszervezését.


Elkezdődik az Országos Területrendezési Tervről szóló törvény módosításának általános vitája is. A jogszabályt ötévente kell felülvizsgálni, ennek a kötelezettségnek tesz eleget az előterjesztés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását