2024. április 26. - Ervin

A Fülöp-szigeteken a Playboy

Bár a hivatalos lapbemutatót a Hét főbűnhöz címzett manilai lokálban tartották, a Playboy magazin Fülöp-szigeteki kiadása nélkülözi azokat a híres, többségükben művészi igényű aktfotókat, amelyek az amerikai lapot világszerte népszerűvé tették.
2008. április 6. vasárnap 07:30 - Hírextra

Nem kis szorongás előzte meg a lap megjelenését a nagy többségében katolikus, konzervatív lakosságú Csendes-óceáni szigetországban, és a helyi egyházi vezetők is hangot adtak erkölcsi aggályaiknak. Oscar Cruz érsek egyenesen a hatodik parancsolatot idézte: "Ne paráználkodj!". A félelmek azonban igazolódtak. Mint a Playboy helyi mutációjának főszerkesztője, Beting Laygo Dolor hangsúlyozta: lesznek ugyan a lapban félmeztelen lányok, de mindig olyan pózban készülnek róluk a fotók, hogy a "lényeget" eltakarják.

Ennek szellemében látható az első Fülöp-szigeteki Playboy-szám címlapján Priscilla Meirelles brazil topmodell, aki 2004-ben a Miss Föld verseny nyertese volt. A nemzetközi számot csak 30 százalékban vették át, kiegészítették többek között helyi szépségekkel, közéleti személyiségekkel készült interjúkkal, valamint autós témákkal - ez ugyanis a Fülöp-szigetiek egyik nagy szenvedélye.

Dolor maga is hívő katolikus, és elismerte, hogy az egyház is befolyásolta szerkesztési elveit. "Nem akarok szégyenkezni, amikor megmutatom a lapot anyámnak, és azt szeretném, ha a gyermekeim is büszkék lennének apjukra" - mondta. Az egyházi vezetőknek pedig azt üzente, hogy "olvassák el a lapot, mielőtt véleményt mondanak róla".

A Playboy helyi olvasóközönsége már nem ennyire óvatos, sőt többen kifejtették a spanyol hírügynökségnek, hogy bár magukat jó katolikusoknak tekintik, nem értenek egyet az egyház állásfoglalásával, és igenis igénylik a teljes aktok bemutatását. "Nem vagyunk analfabéták és szeretnénk szabadon eldönteni, hogy mit olvasunk" - mondta egy 41 éves taxisofőr és bírálta a klérust azért, mert hatalmát az ország társadalmának és politikájának manipulálásra használja fel.

Egy 24 éves, magát melegnek tekintő fiatalember szerint nevetséges, hogy cenzúrázzák a Playboy fotóit. Volt olyan megszólaltatott nő, aki szerint a lapnak meg kell mutatnia azt, amire az olvasók vágynak, de nem szabad gyermekek kezébe adni, egy 24 éves diáklány viszont üdvözölte az erkölcsössé tett kiadványt, mert így "nem fog rossz hatást gyakorolni a fiatalokra".

Az 1957-ben alapított lap tulajdonosai mindazonáltal remélik, hogy a Fülöp-szigeteken nem kell majd szembenézniük olyan problémákkal, mint Indonéziában, ahol be kellett zárni a jakartai és bali irodáit iszlám csoportok támadásai és tüntetései miatt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását