2024. április 28. - Valéria

Zdob si Zdub az A38 hajón

A Zdob si Zdub moldáviai népi hardcore és a német Einstürzende Neubauten elektronikus rockegyüttes a következő napok fellépői az A38 hajón. Április 10-én este a Magyarországon többször sikert arató Zdob si Zdub koncertezik.
2008. április 4. péntek 11:45 - Hírextra
A zenekar 12 éve a kelet-európai rock egyik legszórakoztatóbb csapata. A banda a zenészek szerint moldáviai hardcore. A Red Hot Chili Peppers nyomán funk-alapú hardcore és a balkáni, moldáviai népzene ötvözik zenéjükben. A román és orosz nyelven megszólaló zenekar Moldáviában, Romániában és Oroszországban arat sikereket. Magyarországon a Sziget Fesztiválon és a Művészetek Völgyében szerepelt.

A zenekar tagjai: Roman Yagupov (ének, okarina), Sergiu Vatavu (gitár), Mihai Gincu: (basszusgitár), Valeriu Mazilu (trombita), Victor Dandes (pozan), Anatol Pugaci (dob).
Az együttes legutóbbi lemeze, a 450 de oi, 2003-ban jelent meg.

Az este folyamán fellépő horvát Let3 (lettri) fő attrakciója a tagok kíméletlen, abszurd humora, provokatív megjelenése. A 20 éve létező zenekart kitiltották a volt Jugoszlávia több városából.

A zenekarban Zoran Prodanovic énekel, további tagok: Ivan Sarar (billentyűsök), Drazen Baljak és Matej Zec (gitár), Damir Martinovic (basszusgitár), Branko Kovacic (dob). Legutóbbi lemezük, a nevezetes Bombardiranje Srbije i Cacka, 2006-ban jelent meg.

A harmadik vendég a hazai Zuboly etnohiphop-formáció, amelyet Ágoston Béla, a Dél-Alföldi Szaxofon Együttes tagja alapított. Első lemezük néhány hónappal ezelőtt jelent meg Értem a kujonságot címmel. Tagjai: Hock Ern (ének, bőgő), Ágoston Béla (ének, fúvósok, brácsa), DJ Busa (ének, rap, beatbox) és Benke Félix Ágoston (ének, szájharmonika).

Április 16-án a német Einstürzende Neubauten industrial zenével érkezik. A banda a szlovén Laibach mellett az elektronikus színtér megkerülhetetlen zenekara. A szélsőséges zajzenétől indult, eszköztárába csövek, fémtárgyak, motoros fűrész, kompresszor és hasonlók tartoznak ma is. Szakítottak a hagyományos dalformával, ipari tárgyakon ütött ritmust szaggatott kiabálás tarkítja és zajok kísérik. A nyolcvanas évek második felétől a szintetizátor, a gitár és basszusgitár is bekerült kelléktárukba.

A 2004-es Perpetuum Mobile című lemezük visszatért a hagyományos formákhoz. Az Einstürzende Neubauten zeneanyagait letölthetővé tette. Így harangozták be új albumukat a tavaly ősszel megjelent Alles wieder offen-t. A zenekar tagjai: Blixa Bargeld, Alexander Hacke, N. U. Unruh, Rudolph Moser, Jochen Arbeit, Boris Wilsdorf.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását