2024. május 7. - Gizella

Gyurcsány a koalíció fennmaradását szeretné

Egy nyitott egypárti szocialista kormány megalakulására van esély, amely mérsékelt, felelős reformpolitikát folytat - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Budapesten. A kormányfő közölte: lemondása akkor kerülhet szóba, ha személye akadálya egy
2008. április 4. péntek 15:16 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, nem örül az SZDSZ döntésének, és jobban szeretné a koalíció fennmaradását, mivel az jobban szolgálná az ország érdekét.
A miniszterelnök szerint a legnagyobb valószínűséggel egy nyitott egypárti szocialista kormány megalakulására van esély, amely mérsékelt, felelős reformpolitikát folytat, amelynek alapja a konvergenciaprogram. Mint mondta, biztos abban, hogy ilyen politikához az SZDSZ és az MDF is támogatást nyújt.

Azért nem mondhatok ennél többet, mert a végső döntést a koalíció felbontásáról az SZDSZ nem hozta meg - közölte a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte: a reformpolitikának nem a szocialista párt az igazi ellenfele, hanem az, hogy az elmúlt két évben Magyarországon megszerveződött egy "vitathatatlanul rendkívül erős, jelentős támogatottságot élvező reformellenes politika". Hozzáfűzte: ez jelen van a parlamentben.

A kormányfő szerint a reformpolitika folytatása nem bátorság kérdése. Úgy vélte, a megvalósuló mérsékelt reformpolitika többet ér, mint az elbukó radikális reformok. Hangsúlyozta: ha a koalíció meg tud állapodni egy új kormányprogramban, akkor azt bárki beterjesztheti, akiben a szocialisták és a szabad demokraták megbíznak. Választás szerint én vagy más - jegyezte meg.

Megfogalmazása szerint vagy az a kormányfő, akivel a többséget adó pártok program alapon megegyeznek, vagy az, akit a kisebbségben kormányzó párt állít. Ebben nekem nincsenek személyes és egyéni szempontjaim - hangoztatta.

Személyes elkötelezettségem tartalmi értelemben van. Lemondásom akkor jön szóba, ha az általam képviseltnél karakteresebb reformpolitikához nyit utat - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.
Véleménye szerint a "minden korábbinál nagyobb koalíciós feszültség" nem személyi vagy hatalmi jellegű viták miatt alakult ki az MSZP és az SZDSZ között, hanem azért, mert a kisebbik kormánypárt úgy érzi, túl sokat kellett feladnia a programjából és radikálisabb reformokra van szükség. Példaként az ingatlanadó bevezetését, a vasúti szárnyvonalak bezárását és az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény átalakítását említette.

Gyurcsány Ferenc nem tartotta valószínűnek, hogy április 30-a után az MSZP bármely más parlamenti párttal koalíciós tárgyalásokat kezdeményezzen.

Az MSZP elnöke szerint az előrehozott választások lehetőségét akkor lehet napirendre venni, ha a politika szereplői kiterítik kártyáikat, és konkrétan elmondják, mi a programjuk, mit képviselnek. Példaként az adóprogramot és a családtámogatást hozta fel, amelyben szerinte nem lehet tudni a kormányon kívüli parlamenti pártok konkrét terveit.

A kormányfő azt mondta, eddig annak mutatta magát a legnagyobb ellenzéki párt, amely népszerűségét nagyon harsány, nagyon radikális reformellenességéből szerzi. Reformellenes politikához utat nyitni pontos tartalmának ismerete nélkül történelmi felelőtlenség - tette hozzá.
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarország számára érdektelen, hogy hívják a miniszterelnököt, a lényeg az, mit csinál vagy mit csinálna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását