2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bölények BAZ megyében!

Természetes környezetükhöz hasonló körülmények között élhetnek azok az európai bölények, amelyek Lengyelországból érkeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzérkomlós magántulajdonban lévő vadaskertjébe.
2008. augusztus 30. szombat 20:18 - Hírextra
Mester András hegyközi vállalkozó, természetszerető vadász egy huszonöt hektárnyi területet kerített el az öt bölénynek a vadaskertjéből, hogy az állatokat visszahonosítsa. A hivatalos megnyitót szombaton tartották.

Az öt bölény nevet is kapott, mindegyiknek - mivel lengyel származású - P betűvel kezdődik a neve. A vezérbikát Polopnak hívják. A már Magyarországon született utódok H betűs nevet kapnak majd.
A vállalkozó önerőből valósította meg a bölények lakta vadaskertjét, ahol az ország valamennyi nagyvadja megtalálható, így a dám- és a gímszarvas, a vaddisznó, az őz, valamint a muflon, no meg a bölények.

Az európai bölényeket a kipusztulás fenyegette. A Kárpát-medencében korábban elterjedt állatok utolsó, még szabadon élő példányát 1818-ban lőtték ki Erdélyben, és mivel Európában is vészesen csökkent a számuk, Lengyelország és Románia az 1950-es években megkezdte honosításukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását