2024. április 27. - Zita

Fontos a természetvédelem

A természetvédelem szempontjából igen fontos, hogy a köztársasági elnök figyelmet szentel a nemzeti parkokban folyó munkáknak - mondta Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója az MTI-nek pénteken, az államfő közelgő látogatása kapcsán.
2008. április 4. péntek 15:26 - Hírextra
Sólyom László köztársasági elnök folytatja országjárását, melynek keretében a Duna-Ipoly Nemzeti Parkba látogat. Az államfő és felesége vasárnap érkezik, és jövő hét keddig marad a nemzeti park területén.

Az igazgató elmondta: Sólyom László nemcsak a nemzeti park természeti és kulturális értékeivel ismerkedik, de találkozik a térség biogazdálkodóival, valamint civil szervezetekkel is.

Füri András emlékeztetett arra: a Duna-Ipoly Nemzeti Park a második legnagyobb működési területű nemzeti park a Hortobágyi Nemzeti Park után. Hozzátette azonban: a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén él Magyarország lakosságának mintegy egyharmada.

Beszámolt arról is, hogy a három megyét (Komárom-Esztergom, Fejér és Pest) magába foglaló nemzeti park működési területén körülbelül ötven önkormányzat tevékenykedik.

Mint az igazgató kiemelte, a parkot rendkívüli természeti változatosság jellemzi, folyóvölgyek, hegységek és síkságok tagolják. Az államfő érdeklődésének középpontjában az áll, hogy miként működhet a közlekedés, a hulladékkezelés, a természetvédelem, valamint a kulturális és társadalmi élet egy Budapest méretű nagyváros körüli sokszínű területen.

Sólyom László a többi közt részt vesz a térség vízi és szárazföldi közlekedési kérdéseit vizsgáló fórumon, és ellátogat a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba is.

Mindemellett az államfő találkozik a Vértesi Natúr Parkhoz tartozó bányásztelepülések polgármestereivel. Ezen a találkozón szó lesz arról, hogy a térség a megszűnő bányászat helyett milyen módon tud új boldogulást keresni az itt élő embereknek.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága Visegrádon mutatkozik be, ahol Sólyom László köztársasági elnök is köszöntőt mond.

Sólyom László országjáró sorozatának első állomásaként, még 2007 januárjában, a Körös-Maros Nemzeti Parkba látogatott, 2007 májusában a Fertő-Hansági és Őrségi Nemzeti Parkba utazott, tavaly októberben az Aggteleki Nemzeti Park nevezetességeit tekintette meg. A mostani túra lesz a sorozat következő, negyedik állomása.

Az országjárással az államfő szeretné felhívni a figyelmet Magyarország egyedülálló és pótolhatatlan természeti értékeire, és azok munkájára, akik ezek megóvásában tevékenyen részt vesznek.

Az 1997-ben alapított Duna-Ipoly Nemzeti Park több mint 60 ezer hektárnyi területe a Börzsönyt, a Pilist, a Visegrádi-hegységet, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását