2024. május 2. - Zsigmond

A szemüveges nem lúzer

Egy alapos vizsgálat megdöntötte azt a sokak által elfogadott elképzelést, hogy a szemüveges emberek pancserek, vagy stréberek lennének. Egy friss, ausztráliai tanulmány azzal foglalkozott ugyanis, hogy milyen összefüggés van az introvertáltság, (félénksé
2008. április 4. péntek 11:04 - Hírextra
Paul Baird kutató, és kollégái 633 ikerpárt, és 278 családtagot kontroll csoportként tanulmányozott 4 éven keresztül. Pszichológusok kijelölték azokat a fő személyiségi jellemzőket, melyek a tanulmány alapjául szolgáltak, ezek a következők voltak: nyitottság, céltudatosság, extrovertáltság, kooperációra való hajlandóság, és a depresszióra való fokozott hajlam.

A kutatás eredményei az Investigative Ophthalmology and Visual Science című szaklap márciusi számában jelentek meg. Semmi összefüggés nem mutatkozott a rövidlátás és az introvertáltság között, de egy halvány kapcsolat igen, a kooperációra való hajandóság és a rövidlátás között.

"Egyértelműen megcáfoltuk azt a hiedelmet, hogy azok az emberek, akik szemüveget hordanak, visszahúzódó természetűek, vagy hogy egyáltalán rendelkeznek valamely különös tulajdonsággal, csak azért mert szemüvegesek. Inkább azt mondhatnánk rájuk, hogy nyitottak, és hajlandóbbak az együttműködésre, mint nem szemüveges társaik" - mondta Baird az Ausztráliában lévő Melbourni Egyetem Szemkutató Központjának professzora.

A személyiségjegyek megfigyelése fontos szerepet játszik abban a tanulmánysorozatban, melynek során a rövidlátás tényezőit vizsgálják a kutatók. További tényezők a genetikai, és a környezeti faktorok.

A rövidlátó embereknek nehézségeik vannak a távoli tárgyak meglátásában, így az olyan mindennapi tevékenységek, mint mondjuk az autó vezetés, vagy a tévénézés gondot jelenthet számukra.

A kutatás eredményei fontos társadalmi, és megelőző jelentőséggel bírnak.

"A szem megfelelő őrzése nagyon fontos, de sajnálatos módon az emberek ezt nem kötik össze a szemüveg viselésével. A mostani kutatásunk is bizonyítja, hogy az embereknek, és főleg a gyerekeknek nem lenne szabad kerülniük, vagy késlekedniük a szemüveg viselésével, csak mert léteznek bizonyos előítéletek ezzel kapcsolatban" - mondta Baird.
Forrás: medipress.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását