2024. április 28. - Valéria

Magyar Bálint: Nem megoldás a kirúgás

Magyar Bálint volt oktatási miniszter szerint volt, és lesz is erőszak az iskolákban, de nem az a megoldás, hogy kirúgják a problémás diákot. "Kirívó esetek és erőszak mindig volt, és bizonyos értelemben mindig lesz" - mondta a Miniszterelnöki Hivatal fej
2008. április 3. csütörtök 19:34 - Hírextra

Az államtitkár szerint a jövő iskolájába "nem fér bele az iskola erőszak, de az sem fér bele, hogy oktatási kérdéseket úgy próbáljunk megoldani, hogy kriminalizálni akarjuk a kérdést, és egy lincshangulatot teremtünk".

"Nem az a megoldás, hogy hirtelen a saját tehetetlenségünket úgy próbáljuk levezetni, hogy valakire áttoljuk a problémát" - jelentette ki Magyar Bálint.

Egy 16 éves gyereknek megvan a maga felelőssége, de csak annyi, mint amennyi egy 16 éves gyereké - hangsúlyozta a liberális politikus.

Mint azt kifejtette, ő inkább azt látja problémának, hogy az oktatási rendszer "képtelen volt arra felkészülni", hogy ma a korosztály 80 százaléka középiskolába jár, míg néhány évtizeddel ezelőtt ennek a korosztálynak csak a negyede látogatta az iskolákat.

"Ma nem verekszenek többet a 14-18 éves korosztályban, meg nem nagyobb az erőszak, mint ötven évvel ezelőtt, csak most az iskolában vannak" - mondta Magyar Bálint.

Ezzel szembe kell nézni, és fel kell rá készülni a pedagógusképzésnek is - hangoztatta a szabad demokraták oktatáspolitikusa, aki annak a véleményének adott hangot, hogy "egy pedagógus számára a tárgy, amit el kell sajátítani, az maga gyerek, a gyerek nevelése". Az, hogy mit tanít, "az másodlagos" - tette hozzá.

"Amikor megbotránkozunk, hogy szabad-e köpni, meg szabad-e szúrni, meg szabad-e verekedni, az többek között a mi mulasztásunk" - mondta Magyar Bálint, aki ennek magyarázatául kifejtette: "a politika elit alkalmatlan normálisan fölfogni, hogy hogyan kell egy kérdést kezelni".

A Somogyi Hírlapban megjelent írás nyomán az MTI is beszámolt róla, hogy a kaposvári Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában egy 17 éves tanuló durván sértegette, leköpte tanárait, fegyelmezetlenül, kezelhetetlenül viselkedik az iskolában, beleköt diáktársaiba.
Szita Károly, Kaposvár polgármestere az eset kapcsán később kijelentette: egy közösségben mindenféle atrocitás elfogadhatatlan, hozzátéve: "elfogadhatatlan, hogy egy vagy néhány gyerek az egész közösséget rombolja, megfossza a tanárokat tekintélyüktől, méltóságuktól".

A polgármester jelezte, az elkövetkező hetekben találkozni kíván az általános iskolák igazgatóival, a szülői munkaközösségekkel és a diákönkormányzatokkal, hogy kikérje a véleményüket a történtekkel kapcsolatosan, és közösen keressék a megoldást.

Bálintné Rehova Márta, az érintett szakiskola igazgatóhelyettese bejelentette: a kifogásolt viselkedésű diáklány édesapja kérte lánya felmentését az elméleti órák látogatása alól, azaz magántanuló lesz, amíg le nem zárul a fegyelmi ügy.

Közölte: fegyelmi határozatukban a diáklány iskolájukból történő eltávolításáról döntenek. A befogadó - amennyiben a törvényes képviselő bíróságon nem támadja meg a határozatukat, miként azt korábban eredménnyel tette - egy kadarkúti iskola lesz.

Várhatóan péntekre készül el a 17 éves diáklány elleni fegyelmi határozat, amelyet az iskola vezetése még egyeztet Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsmannal is, azt követően pedig - előreláthatóan a jövő héten - a határozatot elküldik a fenntartó kaposvári önkormányzat jegyzőjéhez, aki a jogerőre emelésről hivatott dönteni.

Lamperth Mónika miniszter Kaposvár szocialista országgyűlési képviselőjeként szerdán jelezte: segítséget nyújtana az iskolában kialakult tanár-diák konfliktus megoldására: s felajánlotta egy konfliktuskezelő szakmai csoport közreműködését.

A szocialista politikus felkérésére Herczog Mária szociológus, egyetemi docens és munkatársai vállalták, hogy az iskolában egy mediációs konfliktuskezelő tréninget bonyolítanak le.

A szociális és munkaügyi miniszter hangsúlyozta: ennek költségeit teljes egészében a minisztérium vállalja, a program az iskolának semmilyen plusz kötelezettségvállalással nem jár.

Az iskola vezetése hasznosnak nevezte a Lamperth Mónika közbenjárása nyomán náluk elindítandó konfliktuskezelő tréninget, ugyanis - mint az MTI-nek elmondták - nemcsak az elfogadhatatlanul viselkedő, tanárait és társait sértegető, terrorizáló diáklány okoz nekik gondot, hanem mások is vannak a diákok között, akik nehezen kezelhetők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását