2024. április 20. - Tivadar

Rétesfesztivált rendeznek a hétvégén

Rétesfesztivált és rétessütőversenyt rendeznek pénteken és szombaton a Csongrád megyei Újszentivánon.
2008. április 2. szerda 09:21 - Hírextra
A pénteki megnyitót követően a szervezők rétesevőversenyre invitálják a vállalkozó szelleműeket. A megmérettetésen a versenyzők rétesfogyasztó képességüket nem a mennyiség, hanem a gyorsaság terén mérik majd össze. A versenykiírás szerint a nagyevőknek tíz darab rétest kell a lehető legrövidebb idő alatt fölfalniuk.

A szombati rétessütőversenyre a szervezők mindazok nevezését várják, akik elég ügyességet és bátorságot éreznek magukban arra, hogy megmutassák másoknak is környezetük által már jól ismert tudományukat és összemérjék azt lelkes ellenfeleikkel.

A legfeljebb négyfős csapatoknak a szervezők öt kilogramm lisztet és két-két kiló magozott meggyet, valamint almacsíkot biztosítanak, az egyéb, különleges alapanyagokról és eszközökről az indulóknak maguknak kell gondoskodniuk. Az elkészült nyers rétesek egy helybéli cég által biztosított elektromos kemencékben süthetők ki. A zsűri és az érdeklődők folyamatosan figyelemmel kísérik a készítés technikáját, s a bírálók értékelik a felszeletelt rétesek megjelenését, illatát és ízét is.

A versenyen három kategóriában osztanak ki díjakat: a hagyományos rétesek között a zsűri együtt vizsgálja a túrós, meggyes, és almás réteseket, a különleges rétesek között a döntnökök a csapatok egy-egy egyedi kreációját értékelik, a közönségdíjat pedig a finomságokat megkóstoló laikusok szavazatai alapján ítélik oda.

A kétnapos fesztivál látogatóit kirakodóvásár, pálinkaház, hazai borok, kemencés kenyérlángos, faszénen sült kürtőskalács és bográcsban készült gulyásleves várja. A gyerekek szórakoztatásáról csúzlizda, fonott vesszőkosaras forgó, állatsimogató és játszótér gondoskodik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását