2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Mp3-lejátszó a pacemakereseknek is

Komoly aggodalmat okozott a pacemakerrel élő gyermekek szüleinek körében egy tavaly publikált tanulmány, amely szerint a népszerű digitális mp3-lejátszókból, pl. az iPodból származó kóboráram működési zavart okozhat a beültetett szívritmus-szabályozóknál.
2008. április 2. szerda 10:31 - Hírextra
A Bostoni Gyermekkórház Pacemaker Szolgálat igazgatója, Charles Berul nem ért egyet a tavaly májusban publikált tanulmány eredményével, pedig sok száz gyermekkel, tizenévessel és fiatal felnőttel találkozott már, akiknek pacemakerre volt szükségük. „Sokuk használt iPodot vagy más digitális lejátszót, és soha egyiküknek sem lett baja tőle. A gyerekek és a szülők mégis időről időre felvetik ezt a problémát, ezért készítettük a tanulmányt.”
mp3 lejátszó ipod pacemaker beépített defibrillátor

2007 szeptembere és decembere között a gyermekkórház szakemberei 51, felülvizsgálatra érkező beteget vizsgáltak meg, akiknek átlagéletkora 22 év volt (az előző vizsgálatban ezzel szemben 77 év volt ez az arány.) Mindegyik betegnek volt működő szívritmus-szabályozója vagy beépített defibrillátora (ICD). A vizsgálatok során a fekvő betegek pacemakere vagy ICD-je fölé négyféle digitális zenelejátszó készüléket helyeztek.

A 255 külön-külön végzett vizsgálat nem mutatott ki zavaró hatást a betegek EKG-leletében, és egyikük sem szenvedett semmilyen tünettől. „Ez a bizonyíték arra, hogy nem kell félni az iPodok és egyéb eszközök használatától” – nyilatkozta Berul.

Mindazonáltal a betegek 41%-ánál a lejátszók zavarták a pacemakerek és ICD-k beállításához és ellenőrzéséhez szükséges programozó készülék közötti kapcsolatot, és több esetben interferencia is előfordult, ám ez is megszűnt, amint a digitális lejátszó legalább 12 cm-re eltávolodott az eszköztől.

„Nem mondhatjuk, hogy teljesen biztonságos az iPodot órákig közvetlenül a beültetett eszköz fölött működtetni” – mondja Berul. „Így azt javasoljuk, hogy legalább 12 cm-rel távolabb helyezzék el azt.” Emellett pedig a beépített eszköz beállításakor sem tanácsos zenét hallgatni ilyen lejátszókon.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását