2024. május 3. - Tímea, Irma

A gazdasági rendszerváltás két évvel megelőzte a politikait

A gazdasági rendszerváltás két évvel előzte meg a politikait, köszönhetően az 1988-as társasági törvénynek - mondta új kötetének bemutatóján Sárközy Tamás jogászprofesszor szerdán a XX. Század Intézetben.
2008. április 2. szerda 21:45 - Hírextra

A szocializmus, a rendszerváltás és az újkapitalizmus gazdasági civiljoga 1945-2005 című könyv bemutatóján Sárközy elmondta, a gazdasági civiljog jóval nagyobb szerepet játszott az elmúlt ötven évben, mint azt gondolni szokták, hiszen például - Sárközy szerint - az 1988-as társasági törvény volt a rendszerváltás folyamatának valódi elindítója.

Véleménye szerint az 1988-ban célként megfogalmazott vegyes gazdaságú modellváltozás terve volt az, amely végül "átcsúszott" a rendszerváltozásba, és ezzel "elkezdtünk rohanni a kapitalizmusba".
A rendszerváltozásról elmondta, befejeződését 1995-re teszi, s ettől fogva - meglátása szerint - Magyarország felzárkózási és modernizációs válságban van.

A könyv alapgondolata szerint a magyar gazdasági jogtudomány a szocializmusban vezető szerepet töltött be, és ennek köszönhetően - ellentétben például a "jogilag nihilista" Szovjetunióval - az egész magyar gazdaság megfelelő törvényi alapokon állt. Ennek fontosságát Sárközy abban látta, hogy a rendszerváltozás folyamatába Magyarország úgy került be, hogy ismerte az alapvető piacgazdasági törvényeket.

A könyvet opponáló Martonyi János egyetemi tanár, az egykori Orbán-kormány volt külügyminisztere elmondta: egyéni és érdekes szemléletmódot tükröz a könyv. Abban egyetértett Sárközyvel, hogy a társasági törvénnyel valóban egy áttörést jelentő jogszabály született meg, de fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az egy egészen más modellben készült. Hozzátette, úgy látja, hogy a politikai rendszerváltozás nem volt automatikus a gazdaságit követően.

A kötetet szintén véleményező Matolcsy György közgazdász, aki 2000 és 2002 között az Orbán-kabinet gazdasági minisztere volt, úgy látta, az ország jelenlegi gazdasági helyzetének megértéséhez is a rendszerváltás gazdaságpolitikai döntéseihez - többek között az akkori privatizációhoz - kell visszanyúlni, amit ő "elhibázott sokkterápiaként" jellemzett.

Sárközy Tamás a Medgyessy-kabinet és az első Gyurcsány-kormány idején kormánybiztosként dolgozott, a kormányszervek, a költségvetési szervek és az állami vagyon reformjára vonatkozó tervezetek elkészítésével foglalkozott. Idén februárban Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki tanácsadónak kérte fel. Ezzel kapcsolatban az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, nem lesz tanácsadó, egyetemi tanár marad, de mindaddig segíteni fogja a kabinet munkáját, amíg "az átmeneti nehézségek" tartanak.

A jogászprofesszor korábban többször nyilatkozott arról, hogy az átfogó államreformhoz új alkotmányra van szükség, amely kormányzati kötelezettségként rögzítené a társadalmi, gazdasági érdekképviseletekkel való együttműködést.

Sólyom László köztársasági elnök 2007 szeptemberében - a miniszterelnök előterjesztésére - a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta Sárközynek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását