2024. március 29. - Auguszta

Kövér szerint a Fidesz ma ugyanazokkal áll szemben, mint 20 éve

A Fidesz ma ugyanazokkal áll szemben, mint 20 évvel ezelőtti megalakulásakor, mert Magyarországot ma is ugyanaz az uralkodó elit tartja fogságban, mint a rendszerváltás előtti években - mondta Kövér László, a párt egyik alapítója, a Fidesz választmányi el
2008. március 30. vasárnap 09:35 - Hírextra
Kövér László 1988. március 30-án 36 másik értelmiségi fiatallal alapította meg a Fiatal Demokraták Szövetségét a budapesti Bibó István szakkollégiumban.

A politikus szerint a megalakuláskor a Fidesz nem akart más lenni, mint a már lazuló egypártrendszer struktúráját tovább feszegető alternatíva a Kommunista Ifjúsági Szövetséggel szemben.

"Akkor még nem akartunk semmi többet, nem képzeltük el, hogy mi lesz a Fidesszel öt év múlva, húsz év múlva meg pláne, csak azt akartuk, hogy elismerje az akkori hatalom a jogunkat arra, hogy szabadon szervezkedhessünk" - fogalmazott Kövér László. Szerinte a Fidesz "nagy tette" abban rejlik, hogy jogi személyiségre igényt tartó szervezet formájában elsőként alakult meg az ellenzéki csoportosulások közül.

Szerinte a mai és az akkori politikai viszonyok között a sajnálatos hasonlóságot az adja, hogy a Fidesz ugyanazokkal áll szemben, még személyükben is, akikkel 1988-ban. "Akkor Gyurcsány Ferenc, Szilvásy György, Kiss Péter és mások jelentették a monopolhelyzetben lévő politikai elitet az ifjúsági szférában, akiknek az uralmát meg akartuk törni" - mondta a politikus, megjegyezve, hogy az akkori KISZ-vezérek közül volt, aki a Fidesz megalakulásának éjszakáján meg is jelent a Bibó kollégiumban, hogy a hatalom nemtetszését tolmácsolja.

Kövér László ugyanakkor kijelentette: "A hasonlóság a személyeken kívül a lényegben van, valójában ugyanaz az uralkodó elit tartja ma túszként fogságban a Magyarországot, mint amelyik 1988-ban, 1989-ben, 1990-ben".

Szerinte a módszereik is meghökkentően hasonlóak, hiszen 2006. október 23-hoz hasonló "rendőrattakra" csak a Kádár-rendszer utolsó éveiben volt példa, emellett a mostani politikai garnitúra szinte "kísértetiesen megismételte az 1985 és 1990 között elkövetett bűnöket", vagyis az államadósság irdatlan méretűre növelésével tette tönkre az ország gazdaságát.

Az akkori és a mostani helyzet közti különbségről Kövér László azt mondta, a rendszerváltás előtt a hatalomnak minden jogi eszköze megvolt, hogy eltapossa a vele szemben álló véleményeket, és tönkretegye a gazdaságot, most viszont Gyurcsány Ferencnek törvényt kellett sértenie, hogy ezt megtegye.

Szintén különbség - folytatta - hogy ma már van többpártrendszerű demokrácia, pro forma megvan a demokratikus ellenőrzés lehetősége a parlament számára, sajtószabadság van, és miután a polgári oldal környékén is kiépült egyfajta sajtóinfrastruktúra, még az erőfölénnyel sem lehet úgy visszaélni, mint akár 5-10 évvel ezelőtt.

Kövér László a 20 év alatt a Fidesz legstabilabban meglévő jellemvonásának az antikommunizmust nevezte, ami szerinte nem egy társadalmi csoporttal vagy "a kommunistákkal" szembeni érzelmi szembenállás, hanem annak "a rendszernek" az elutasítása, ami 1990 előtt 50 éven keresztül uralta és tette tönkre az országot gazdaságilag és szellemileg.

Szerinte Magyarország 20 éve azzal a problémával küszködik, hogyan lesz a masszává gyúrt szocialista társadalomból olyan nyugati országokra hasonlító berendezkedés, ahol a szorgalmából gyarapodni tudó középosztály adja a társadalom többségét, nem pedig a mindennapi megélhetéséért küszködő milliók.

A Fidesz szervezetében, szavazóbázisában bekövetkezett változásokról Kövér László azt mondta, a Fidesz a 37 alapítóból kiindulva, az 1998-2000. körüli 7-8 ezres tagság után, mára Közép-Európa legerősebb néppártjává vált, amely 1.100 településen van jelen, több mint 37 ezer taggal.

Mint mondta, a szavazóbázis a Fidesszel együtt öregedett, azonban a fiatalok körében a mai napig felülreprezentált a párt, ami azt is jelenti, hogy a Fidesz a jövő pártja tudott maradni.

Kövér László fontosnak nevezte a polgári körök megalakulását, mert szerinte enélkül a Fidesz 2002 óta talán a jelentéktelenségbe süllyedt volna. Mint mondta, a polgári körök legheroikusabb időszaka a 2002-es választások utáni 1-2 év volt, aztán egyfajta "apály" következett, de csak látszólagosan, mert közülük sokan beléptek a Fideszbe. Bár a belépések előtti tagság így kisebbségben van, de szerinte ez csak elenyésző számú és jelentéktelen konfliktust okozott.

A Fidesz 20 éve sikertörténet, akkor is, ha közben számos kudarc érte a pártot, mert a sikerek sok esetben a kudarcok túlélésében és ebből kiindulva a megújulás képességében fogalmazhatók meg.

Úgy vélte, hogy a megalakulás óta sok hibát követtek el, de olyat, "ami miatt halálukig szégyellniük kellene magukat", talán nem követtek el. Szerinte hiba volt, hogy 1990 és 1992 között nagyobb károkat okoztak a polgári oldal ellenzékeként, mint amennyit szabad lett volna, és több konkrét ügyben is rossz álláspontot foglaltak el, így például ma már megszavaznák az egyházi ingatlanok visszaadásáról szóló törvényt, más lenne a véleményük a kárpótlásról, még akkor is, ha korábbi kritikájuk sok mindenben beigazolódott.

Szerinte a Fidesz-kormány idején az építkezéshez szükséges elszántság mellé "nem ártott volna némi szerénység, óvatosság és alázat", és az is hiba volt, hogy 2002 előtt leírták az MSZP-t, mint egy megújulásra képtelen struktúrát.

Kövér László a Fidesz jövőjéről azt mondta: legoptimistább reményei szerint öt év múlva a Fidesz harmadik kormányzati ciklusának elején lesz, vagyis előrehozott választásokon nyer még egy éven belül, és Magyarország újbóli emelkedő pályára állítását eredményező sikeres négy év után ismét felhatalmazást kap a kormányzásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

főnök
2008. április 2. 10:47
Nos, a Bajuszarcúnak, Aki Mindig Fröcsög igaza van, más kérdés, hogy szelektív érzékszervekkel áldotta meg a sors. Ergo a mi komcsink nem komcsi, csak az övék. Mert keresztényi hozzáállás a "megtértekkel" elnézőnek lenni, míg aki netán máshol, másnak és főleg másként tért meg, mint ahogy Ő/k szeretné/k, az meg ugyibár abcúg és azzal továbbra is harcol. Ilyenformán pedig igaza van, más kérdés, hogy ez az igazság eléggé töredékes és végtelenül szubjektív.
Gazdász
2008. április 1. 21:56
Akkor nyaltak!!!! Most ugatnak!! Szép állatkert!!
ügyvéd
2008. március 30. 14:17
Egyébként azért nézzünk néhány nevet - a teljesség igénye nélkül - ebből az eltelt 20 évből. (Akik úgy váltottak ideológiát, mint más az alsóneműt.)

Csak néhányan...

Stumpf István – MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök,
Járai Zsigmond – MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő,
Matolcsy György – MSZMP tag, III/II együttműködő,
Csurka István - III/III együttműködő,
Martonyi János - MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő,
Chikán Attila – MSZMP tag,
Pintér Sándor - MSZMP titkár,
Boross Péter – MSZMP tag,
Ligetvári Ferenc – MSZMP tag,
Boros Imre MSZMP-titkár, III/II együttműködő D-008
Pozsgay Imre MSZMP KB tag,
Szűrös Mátyás MSZMP KB tag,
Csintalan Sándor MSZMP és MSZP tag, jelenleg a Fidesz és a HÍR TV ideológiai támasza,
Schmitt Pál - MOB tag, jelenleg MOB elnök, a Los Angelesben rendezett olimpiai részvétel megfúrója és főkommunikátora, jelenleg a Fidesz alelnöke,
Kerényi Imre - MSZMP alapszervezeti titkár,
Togyán József - alias Szatmári, III/III-mas együttműködő, az Orbán kormány minisztere,
Balogh Gyula – MSZMP tag,
Szita Károly – III/III együttműködő,
Mikola István - Hazafias Népfront,
Fónagy János - MSZMP tag,
Vonza András - MSZMP tag,
Szabadi Béla – MSZMP tag, munkásőr,
Varga Mihály – KISZ titkár,
Deutsch Tamás – KISZ titkár,
Orbán Viktor – KISZ titkár,
Kövér László - KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását