2024. április 20. - Tivadar

Sorsszerű volt a Titanic tragédiája?

A luxushajó tragédiáját kísértetiesen hasonló irodalmi művek előzték meg évtizedekkel korábban.
2008. március 28. péntek 11:06 - Hírextra
Az önbeteljesítő jóslat és a megérzés között néha nehéz különbséget tenni. Előbbi olyan esemény, amit vészjósló szóbeszéd előz meg, és addig-addig hangoztatják, míg valóra nem válik. Utóbbi pedig bizonyos esetekről szerzett információ, amelyhez még bekövetkezésük előtt jutnak hozzá megmagyarázhatatlan módon. A Titanic tragédiáját több furcsa esemény is megelőzte, melyek közül talán két irodalmi mű a legelképesztőbb.

Az egyiket egy újságíró, bizonyos W. T. Stead írta kereken húsz évvel az óriáshajó elsüllyedése előtt. A cikk egy hajókatasztrófáról szólt, amely Európa és Amerika között haladt az Atlanti-óceánon, amikor jéghegynek ütközött és nem volt elég mentőcsónak az utasoknak. A fikcióban szereplő hajóskapitány neve megegyezett a későbbi Titanicot irányító hajóskapitány nevével.

Stead 1912. április 14-én a Titanic utasa volt és belefulladt az Atlanti-óceánba. Az újságcikk után hat évvel, és a tragédia előtt tizennégy évvel egy regény hasonló eseményről szólt, írója Morgan Robertson. Ebben a műben a hajó neve Titan volt, a katasztrófa dátumának áprilist jelölte meg az irodalmár. Még az is szerepelt a regényben, hogy a Titant elsüllyeszthetetlennek hitték, és megdöbbentő hasonlóságot mutatott technikai felszereltsége és férőhelyeinek száma is a későbbi Titanic-kal.

Mielőtt elindult volna a hatalmas luxushajó 1914. áprilisában, az újságíró, W. T. Stead levelet kapott, amelyben figyelmeztették, hogy ne szálljon fel a hajóra. Az egyik hajógépész többször visszautasította a munkát a Titanicon, rossz érzései miatt, végül balszerencséjére meggyőzték, hogy vállalja el a felkérést. Pár nappal a tragédia előtt médiumok láttak képeket a hajó elsüllyedéséről, volt, akit pedig épp azokban a pillanatokban gyötörtek látomások, amikor a Titanic süllyedni kezdett. Ekkor már késő volt a figyelmeztetésekhez.

Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását