2024. április 28. - Valéria

Kéz kezet mos

Az átvitt értelmében inkább használatos mondást ezúttal szó szerint kell értelmeznünk. Kéz kezet mos - de mikor és mivel? Az antibakteriális hatásúnak reklámozott szapanokat például nem szabad hosszú időn át, kizárólagosan használni, mert a bőr hasznos mi
2007. december 14. péntek 09:20 - Hírextra

A kézmosás naponta többször ismétlődő és elengedhetetlen része a civilizált életnek, s egészségük megőrzésének. Azt már az óvodásoknak is megtanítják, hogy az egyszerű vizes öblítés nem teszi a kezünket tisztává, az alapos kézmosáshoz szappan vagy más tisztítószer haszbnálata is szükséges. A média viszont gyakran rámutat, hogy milyen veszélyeket rejtenek magukban az egyébként éppen a közreműködésével reklámozott, fertőtlenítő hatású kézmosók. Ez sokakat elbizonytalanít: akkor most mossunk kezet, vagy ne, és mivel?

Alapvető szabály, hogy étkezés előtt, WC-használat után, valamint állattal való foglalkozást követően - különösen kisgyermekeknek - feltétlenül kezet kell mosni. Mivel ők ezt gyakorta elfelejtik, ezért a felnőttek dolga ügyelni arra, hogy a kézmosás ne maradjon el. A picik gyakran a szájukba veszik a kezüket, ami alapvető fertőzésforrás!

A kézmosás fő célja a kórokozó ágensek eltávolítása, és ezáltal a betegségek megelőzése, de nem mindegy, hogy mivel mosunk kezet. Ha egészségileg minden rendben van (nincs a családban senkinek fertőző kórokozókat terjesztő betegsége és háziállatunk is egészséges), akkor elégséges a normál, hagyományos vagy folyékony szappanokkal kezet mosni. Ellenkező esetben viszont célszerű antibakteriális kézmosókhoz nyúlni.

Azt azonban soha ne felejtsük el, hogy ezeket a speciális kézmosókat nem szabad huzamosabb ideig használni. Hogy miért? Mert a kezünk nem steril. A bőr felületén sok, úgynevezett "jó" baktérium van, amelyek a bőr alap-védekezőképességét erősítik. Hiányukban a bőr kiszárad, kirepedezik, kipirosodik és begyullad. Ezért nem szabad nap mint nap antibakteriális készítményekkel kezet mosni, ezt csak a fertőzésveszélyes időkre korlátozzuk. A kéz kiszáradásának megelőzése érdekében pedig használjunk kézvédő krémeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását