2024. április 20. - Tivadar

Megkezdték a rekonstrukciót

Megkezdték a Lotz terem rekonstrukcióját az egykori Divatcsarnokban, a volt Párizsi Nagyáruház műemléki védettséget élvező fővárosi épületében. A munkálatokról Tiba János építész beszélt pénteken Budapesten, a Problémás örökség című nemzetközi műemléki sz
2008. március 28. péntek 19:01 - Hírextra

Tiba János beszámolt arról, hogy az épület átriumát visszaállítják eredeti állapotába, s a reprezentatív Lotz termet, amelynek freskóit Lotz Károly és Feszty Árpád festette, a felújítás után bárki megcsodálhatja majd. A világörökség részét képező Andrássy úton álló épület jelenleg "kivitelezés" alatt áll, reményeik szerint a munkát novemberig befejezik.

Az építész szólt arról is, hogy a hetedik emeleten galériát kívánnak létrehozni, míg legfelül nagy területű irodákat alakítanak ki, üveg válaszfalak beépítésével. Az üvegacél bővítménnyel ellátott tetőteraszon valószínűleg szezonális bár várja majd a közönséget.

Nem állítják vissza eredeti állapotába a lépcsőt, helyette mozgólépcsőt építenek; a földszint, az első emelet és a Lotz terem a közönség számára is látogatható lesz - hangsúlyozta Tiba János, jelezve: még nem tudják konkrétan, milyen bérlők lesznek, de reményeik szerint áruházként is működhet az egykori Divatcsarnok.

A luxemburgi központú ORCO Property Group 2006 elején vásárolta meg az ingatlant 3 milliárd forintért, a felújítás költségét további mintegy 2 milliárd forintra becsülték. A cég tavaly augusztusban kapta meg a projekthez az érvényes építési engedélyt, amely lehetővé tette a rekonstrukciós munkálatok megkezdését.

Tiba János pénteki előadásában felidézte: az ORCO egy francia építészt hívott meg, aki olyan koncepcióval állt elő, amely erős szerkezeti beavatkozást igényelt volna. Ezt a Műemléki Tervtanács elutasította. Az épület analíziséből később kiderült, hogy a szecesszió formavilágán belül szép építészeti megoldás kínálkozik.

Az ORCO tavaly augusztusi tájékoztatása szerint az épület hagyományos jellegét mind a funkciót, mind külsőt illetően igyekeznek megőrizni, ugyanakkor új funkciókkal kiteljesíteni. A tulajdonos akkor azt közölte, hogy várhatóan 2008 második felében nyitja meg kapuit újra az épület, amelyben 5.425 négyzetméter bérbe adható összterületen kínálnak majd üzlet- és irodahelyiségeket.

Az eredeti Párisi Nagy Áruház 1911-ben nyílt meg a Rákóczi út 74. szám alatt, s 1957-ben költöztették át az Andrássy úti (Népköztársaság útja) ingatlanba, ahol 1995-ig Divatcsarnok néven működött. Az épület, amelyet 1967-ben műemléki védettség alá helyeztek, 1995-től ismét Párisi Áruház néven működött, majd 1999-ben bezárt. Azt követően felvetődött az épület kulturális hasznosítása, építészeti múzeummá vagy zenei központtá alakítása is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását