2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az SZDSZ nem kiváncsi a Magyar Hírlapra

Az SZDSZ azonnali hatállyal felmondta a párt központi irodaházának valamennyi Magyar Hírlap előfizetését egy, a lapban a múlt héten megjelent Bayer Zsolt-cikk és az azt követő állásfoglalás miatt - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Horn G
2008. március 28. péntek 15:32 - Hírextra
Az SZDSZ eddig nem nyilvánított véleményt Bayer Zsolt "büszkén antiszemita" cikkével kapcsolatban, mert a liberálisok arra vártak, hogy a Magyar Hírlap tulajdonosa, Széles Gábor foglaljon állást a publicistája által vállalt szélsőjobboldali misszió ügyében - áll a közleményben.

Horn Gábor hozzátette: az állásfoglalás megtörtént, és a úgy tűnik, a Magyar Hírlap antiszemita írásai tulajdonképpen a szerintük „magyarellenes” cikkeket hivatottak megbosszulni. Az ügyvivő azt írta: mindehhez gratulálnak Széles Gábornak és a Fidesz egykori szóvivőjéből szánalmas antiszemitává alakult, „indok-zsidókat” hajkurászó Bayer Zsoltnak.

Pártja véleményét összegezve az ügyvivő közölte, hogy erre a Magyar Hírlapra a liberálisok már nem kíváncsiak, ezért azonnali hatállyal felmondják az SZDSZ Központi Irodaházának valamennyi Magyar Hírlap-előfizetését, és ugyanerre kérnek minden demokratát.

A Bayer Zsolt által jegyzett, március 19-én megjelent cikkben az szerepel: "1967-ben a pesti zsidó újságírók még Izraelt gyalázták. Ugyanezek a pesti zsidó újságírók ma az arabokat gyalázzák. Meg a Fideszt. Meg bennünket. Mert jobban gyűlölnek bennünket, mint mi őket. Ők a mi indok-zsidóink - értsd: a puszta létezésük indokolja az antiszemitizmust…".

A publicisztika miatt kedden mintegy száz értelmiségi fordult nyílt levélben Széles Gáborhoz a Magyar Hírlap tulajdonosához, egyebek mellett arra várva választ a nagyvállalkozótól, hogy vállalhatónak tartja-e: olyan lapot finanszíroz, amelyben "egy vezető publicista nyíltan antiszemitának vallja magát".

Demszky Gábor fővárosi főpolgármester, Széles Gábornak címzett, az MTI-hez is eljuttatott szerdai levelében közölte, hogy lemondja hivatali Magyar Hírlap-előfizetését és közvetlenül nem nyilatkozik az újságnak.

"Hasonlóan nyílt és egyértelmű náci alapvetéssel a rendszerváltás óta napilapban nem találkoztam" - fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve, hogy a jövőben nem kívánja figyelemmel kísérni a lap álláspontját a különböző kérdésekben, "bőven elég", hogy ebbéli véleményüket meg kellett ismernie.

Dávid Ibolya az MDF elnöke szerdán az Indexen tett közzé egy nyílt levelet, amelyben azt írta: "a Magyar Hírlap átlépett egy határt, amit senki, jobboldali, vallásos emberek pedig pláne nem léphetnek át".

A pártelnök csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: közös ízléssel kellene fellépni egy normális demokráciában a közízlést romboló megnyilatkozásokkal szemben.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ugyanaznap az egész magyarországi zsidóság nevében köszönetét fejezte ki Dávid Ibolyának, mert "megkísérli az ordas eszmék terjedésének veszélyére felhívni a nyilvánosság figyelmét".

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) is felháborítónak tartja Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban megjelent cikkét - közölte az alapítvány pénteken az MTI-vel.

Nem maradhat következmény nélkül a magyar sajtóban az a mondat, hogy "ők a mi indok-zsidóink - értsd: puszta létezésük indokolja az antiszemitizmust" - olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben.

A Mazsök ugyanakkor "jólesően vette tudomásul", hogy "egyre több olyan honfitársunk van - közöttük az MDF elnöke, Dávid Ibolya - aki elítéli mindezt".

Széles Gábor csütörtökön publikált nyílt válaszában úgy fogalmazott, hogy nem magyarázható a szélsőségesség, így sem az antiszemitizmus, sem a megbélyegzőnek szánt fasisztázás, de nem szabad boszorkányüldözést sem folytatni.

Megfogalmazása szerint az írás keltette botrány "az ismert forgatókönyv szerint, mesterségesen növekszik", eközben pedig már senki sem beszél arról, mi volt az ok, amit a nagyvállalkozó Ungváry Rudolf egy, a Népszabadságban közölt cikkében, illetve a Friderikusz Sándorral folytatott televíziós beszélgetésében lát".

"Ungváry Rudolf ezekben a megnyilatkozásaiban nem kevesebbet állított, mint hogy a Fidesz eljövendő választási győzelme esetén Magyarországra visszatér a diktatúra, illetve azt, hogy Magyarországon több mint hárommillió nyilas házmester él, akiknek elődei még a Dunába lőtték a zsidókat. Ezekből a mondatokból - vagy a hasonlókból - soha sem kerekedik botrány ebben az országban. Sajnos" - fogalmazott Széles Gábor.

Széles Gábor szerint Bayer Zsolttal lehet egyetérteni és nem egyetérteni, akár vitatkozni, "sőt, megengedem, még azt is ki lehet mondani, hogy Bayer Zsolt szóban forgó írásában túl erősen, netán félreérthetően - akár sértőn is - fogalmazott. De boszorkányüldözést és hajtóvadászatot nem lehet folytatni egyetlen szerző ellen sem" - írta nyílt válaszában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását