2024. április 27. - Zita

Katolikus a brit trónon?

Több mint három évszázados törvényi tilalom után esetleg ismét lehet katolikus uralkodója Nagy-Britanniának, a brit kormány ugyanis utalást tett a diszkriminatív jogszabály felülvizsgálatára.
2008. március 27. csütörtök 15:42 - Hírextra
Az 1701-ben kelt trónöröklési törvény - a holland származású protestáns angol király, III. (Orániai) Vilmos uralkodásának egyik utolsó törvénykezési aktusa - gondoskodik a mai napig arról, hogy Nagy-Britannia trónjára katolikus uralkodó ne ülhessen, sőt még olyan sem, akinek házastársa katolikus.

Jóllehet a törvény ma már egyértelműen ütközik a megkülönböztetést tiltó brit és európai uniós jogszabályokkal, a brit kormányok eddig ódzkodtak attól, hogy belekezdjenek a trónutódlási jog reformjába, mert ennek rendkívül összetett járulékos kihatásai lennének.

A törvény visszavonása egyet jelentene például azzal, hogy az anglikán egyház nem lenne többé államegyház. Jelenleg ugyanis - a Rómával történt szakítás óta - a mindenkori brit uralkodó, vagyis az államfő egyben az anglikán egyház világi vezetője is; hivatalos titulusa szerint a hit védelmezője, és e minőségében az anglikán püspökök hivatalba emelésének végső joga is a koronás főé.
A trónutódlási törvényt azonban az utóbbi években egyre több képviselő és egyházi személyiség támadja diszkriminatív jellege miatt, és az ügy előkerült az alkotmányos berendezkedés reformjáról jelenleg folyó alsóházi vitában is.

A kérdést egy katolikus skót munkáspárti képviselő vetette fel, és Jack Straw igazságügy-miniszter válaszában kijelentette: a kormány "egyértelműen kész fontolóra venni" a törvény sorsát. Straw elismerte, hogy a jogszabály sokak szemében "ósdinak" tűnhet.

Konkrét tervek a törvény eltörlésére azonban nincsenek, és az egyelőre érvényben maradó tilalom közvetlenül érinti például II. Erzsébet királynő legidősebb unokáját is.

Peter Phillips, Anna hercegnőnek, az uralkodó leányának 30 éves fia ugyanis egy katolikus kanadai hölgynek esküszik örök hűséget a tervek szerint májusban, és ehhez - jóllehet csak a tizenegyedik a trónutódlási sorrendben, vagyis sok esélye nincs a korona viselésére - hivatalosan le kellene mondania trónigényéről.

A csütörtöki The Daily Telegraph által idézett jogi szakértők szerint Phillipsnek módjában állna a törvény megsemmisítése: csak annyit kellene tennie, hogy bírósághoz fordul emberi jogai megsértése címén, és "szinte biztos, hogy nyerne".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását