2024. május 2. - Zsigmond

Rövidlátás ellen friss levegő

A szülő, aki attól tart, hogy gyermekének szemüveget kell viselnie, ha elkezd iskolába járni, küldje csemetéjét minél gyakrabban játszani a szabadba. Az ausztráliai Sydney Miopia Study kutatói kimutatták ugyanis, hogy ezzel megelőzhető a baj.
2008. március 27. csütörtök 15:45 - Hírextra
A témában folytatott eddigi legszélesebb körű felmérés, amelyben 1765 hatéves és 2367 tizenkét éves gyerek szemét vizsgálták meg, bizonyította, hogy minél több időt tölt a gyerek a szabadban, annál kisebb a kockázat, hogy rövidlátó lesz. Nem érdekes, hogy szaladgál, valami sportot űz, vagy piknikel, a lényeg, hogy a szabadban legyen és nem elsősorban azért, hogy akkor kevesebb időt tölt tv-nézéssel, vagy olvasással, hanem azért, mert a szem pihen, amikor a végtelenre, vagy legalább hat méter távolságra fókuszál. Az a természetes fény számít, amely stimulálja a retinát, amely így több dopamint bocsát ki, ami viszont gátolja a rövidlátásra jellemző szemgolyó-megnyúlást. Ha ehhez még zöld szín is járul, annál jobb, mivel az ember eredetileg az erdőben való élethez adaptálódott.
Ezenkívül természetesen ügyelni kell arra, hogy a gyerek a szobában is megfelelő fény mellett tanuljon, 5-10 percenként pihentesse a szemét azzal, hogy kinéz az ablakon, mert nem tesz jót a szemnek, ha hosszú ideig néhánycentiméteres távolságra néz. Közeli dologra fókuszálva egy szemizmot használunk, amelyet nem szabad túledzeni, mert akkor ugyan a közellátás bajnokai leszünk, de messzire rosszul látunk.

Mindezek mellett azonban a géneknek és a testtartásnak is van szerepe a rövidlátás megakadályozásában - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. március 28. 11:19
a 11,13-kor "üzenhetnek is" kinek szól? általános általában, ugye? akkor jó. akkor jó? nem tudom...
(Úgy üzennék.... De....) :-(
Don Caló
2008. március 28. 10:58
2008.03.28. 09:10:13 | Don Caló
Hát..., ma reggel és délelőtt jó sok net-hírke jutott belvasás sorsra... Ritka "eleven" "műszak" lett ez így? ;-O
Don Caló
2008. március 28. 08:57
"Google to fund" "MMR, Lendva" "Színes kishír" 2008.03.28. 08,44-08,48 ó. /több lapon e hír is.../ itt-ott egy ilyesmi "hsz:"... ;-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását