2024. április 29. - Péter

Gigaértekezlet a szocialistáknál

Nagyjából kétezer szocialistát vár az MSZP a szombati országos pártértekezletre: ez háromszor annyi, mint egy átlagos kongresszus létszáma. A küldötteken kívül meghívást kaptak a szocialista önkormányzati és megyei vezetők, valamint a vidéki vezető pártfu
2008. március 27. csütörtök 18:29 - Hírextra
Hiller István, az MSZP alelnöke, volt elnöke csütörtökön egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, a pártértekezleten értékelik a jelenlegi helyzetet és meghatározzák az ebből fakadó teendőket, hogy a legmegfelelőbb feltételeket biztosítsák a párt és a kormány számára.

Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnök január közepén jelentette be: az MSZP tavaszra országos pártértekezletet hív össze annak érdekében, hogy elemezzék, értékeljék a kormány és a baloldali közélet állapotát, valamint javaslatokat fogalmazzanak meg a következő két évre.

A korábbi nyilatkoztatok alapján várható, hogy értékelik a népszavazás és a véleménynyilvánító pártszavazás eredményét is. Utóbbit február végén hirdette meg az MSZP választmánya a baloldali polgárosodással kapcsolatos négy kérdésben.

A miniszterelnök korábban azt mondta: támogatást vár a pártszavazástól. Azt várja, hogy a március végi pártértekezletet megelőző, az elmúlt másfél évet értékelő vitáknak növekedjen a tétjük, és minden párttag érezze, állást kell foglalnia, fontos a véleménye.

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke csütörtökön számolt be arról, hogy a véleménynyilvánító pártszavazás lezárult, a párttagok 44 százaléka szavazott a négy kérdésre és többségük igennel voksolt.

Egyelőre nem tudni, milyen formában, de a pártértekezleten az ország gazdasági helyzete, valamint a koalíció jövőjének kérdése is napirendre kerül. Mesterházy Attila, az MSZP Harmadik Hullám Platformjának vezetője szerdán az MTI-nek azt mondta, újra kell tárgyalni a koalíciós szerződést, ezért felkérik Gyurcsány Ferencet, hogy az SZDSZ tisztújítása után haladéktalanul kezdeményezzen ez ügyben tárgyalásokat a szabad demokratákkal.

Várhatóan szó lesz az MSZP számára igen kedvezőtlenül alakuló közvéleménykutatási eredményekről is. A Szonda Ipsos szerdán közzétett adatai szerint a rendszerváltás óta még egyetlen pártnak sem volt akkora rokonszenvtábora, mint jelenleg a Fidesznek, amely a választókorú népességben 39 százalékon áll, a biztos pártválasztók körében pedig 67 százalékon. Az MSZP a lakosság egészén belül 16 százalékon áll, a biztos pártválasztók körében 24 százalékot tudhat maga mögött.

Az egyik vezető szocialista politikus mindenesetre csütörtökön az MTI-nek úgy fogalmazott: a higgadt értékelés, a kialakult helyzettel való szembenézés, illetve az erőgyűjtés a célja a pártértekezletnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását