2024. május 3. - Tímea, Irma

Előkerültek a japán anime atyjainak korai munkái

A japán anime atyjainak tartott művészek korai munkáira bukkantak egy oszakai régiségkereskedésben japán kutatók. A Tokiói Országos Filmközpont szakértői csütörtökön jelentették be a felfedezést, és közölték, hogy mindkét fellelt film jó állapotban van.
2008. március 27. csütörtök 12:53 - Hírextra
Az amerikai és európai rajzfilmek 1914 táján jutottak el az ázsiai szigetországba, és azonnal követőkre találtak a helyi képregényalkotók és művészek körében. Köztük volt Koucsi Juicsi mangarajzoló és Kitajama Szeitaro festőművész is, akiknek elsők közül való animés szárnypróbálgatásait találták meg az antikvitásban.

Koucsi először 1917-ben vetített Nakamura Katana című kétperces némafilmje egy csorba kardot vásárló becsapott szamurájról szól. Kitajama egy évvel később bemutatott Urasima Taro című munkája pedig egy népmesét dolgozott fel a teknőc hátán a vízalatti világban kalandozó halászról.

A mangarajzolónak indult indult Simokava Otennel együtt, hármukat nevezik a "japán anime atyjának". Simokava 1917-ben készült Imokava Mukuzo Genkanban no Maki (Imokava Mukuzo, az ajtónálló) című rajzfilmje volt az első forgalomba került japán animációs film.

A filmközpont szakérője szerint ezek a korai munkák éppolyan alapelvek mentén készültek, mint a mai digitális csodák. Ám míg manapság bonyolult, nem ritkán sötét hangulatú történetek elevenednek meg az animékben, a rövidke úttörőfilmek már azzal is komoly hatást értek el a nézők körében, hogy mozogtak, s mivel sok volt bennük a geg, megnevetették a közönséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását